Slikarsko bijenale u Titovom bunkeru
Foto: Beta AP

D-0 ARK

Slikarsko bijenale u Titovom bunkeru

Planeta -
Atomsko sklonište sve do 2011. bilo je zatvoreno za javnost i čuvano kao najveća vojna tajna
1 / 5 Foto: Beta AP

SARAJEVO - Grupa od 30 umetnika iz osam svetskih gradova predstaviće svoje umetničke postavke 26. aprila 2013. godine u podzemnom vojnom objektu "D-0 ARK" poznatijem kao "Titov bunker" u Konjicu u okviru 2. Bijenala savremene umetnosti.

Ovaj projekat održava se pod pokroviteljstvom Uneska i Ministarstva odbrane BiH od 2011. godine kada su umetnici prvi put ušli u ovaj objekat i oplemenili ga svojim umetničkim postavkama. Bunker je sve do tada bio zatvoren za javnost i čuvan kao najveća vojna tajna.

Umetnici koji će se predstaviti na idućem Bijenalu dolaze iz Londona, Istanbula, Ankare, Bukurešta, Bejruta, Sofije i Berlina. Umetnici su u sredu prvi put obišli prostorije ovog vojnog objekta kako bi se pripremili za Bijenale koje je generalna direktorka Uneska Irina Bokova koja je ocenila to najznačajniji regionalni projekat i najveći takve vrste u ovom delu Evrope.

"U finansiranju projekta učestvuje pet država čiji su ministri kulture potpisali Deklaraciju, a to su Srbija, Crna Gora, Turska, Hrvatska i BiH", rekao je za direktor projekta Edo Hozić, prenosi portal klix.ba. Kako je Hozić istakao osnovna ideja projekta jeste da umetnici sačuvaju ovaj objekat kao deo kulturno-istorijskog nasleđa, od propadanja a u isto vreme, uz pomoć umetnosti i umetnika, udahnuti dušu u ovaj prostor.

"Imamo dva pitanja na koja su odgovori uvek NE: Da li mrziš umetnost? I da li ti treba atomsko sklonište?", kazao je Hozić dodavši kako su u toku pripreme za predostojeće Bijenale savremene umetnosti.

Egipatski umetnik koji živi u Barseloni Ahmad Hosni jedan je od umetnika koji će imati postavku."Razmišljam o tome šta bih napravio jer sam video dosta toga. Intrigiran sam činjenicom da u ovako prirodnom okruženju je godinama bila skrivena tajna. Jer spolja izgleda kao obična kuća, a unutra se krije atomsko sklonište koje može da izdrži nuklearne udare", rekao je Hosni dodavši kako se Titovo ime još spominje u Egiptu i da ga ljudi doživljavaju kao ličnost koja je imala veliki značaj i uticaj.

Prvo Bijenale održano je od 27. maja do 27. septembra prošle godine. Okupilo je 44 umetnika iz 18 zemalja sveta, a evidentirano je više od 15.000 posetilaca.

http://www.youtube.com/watch?v=mg-13f6v3ro

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track