Njujork tajms: Mardok ukopao Romnija
Foto: REUTERS

Obamin protivnik u procepu

Njujork tajms: Mardok ukopao Romnija

Planeta -
Kandidat za američki Senat Ričard Mardok izazvao "buru" izjavom da su trudnoće nastale kao posledica silovanja, "nešto što je Bog nameravao da se dogodi"

NJUJORK - Kandidat republikanaca za predsednika Amerike Mit Romni nalazi se u procepu, nakon poslednjih kontroverznih izjava svog stranačkog kolege Ričarda Mardoka o silovanjima i abortusu, piše Njujork Tajms. Kandidat za američki Senat Ričard Mardok izazvao je "buru" izjavom da su trudnoće nastale kao posledica silovanja, "nešto što je Bog nameravao da se dogodi", braneći tako svoje stavove o abortusu.

Iako je Romnijev štab odmah rekao da se on ne slaže sa tim stavom, njujorški dnevnik ocenjuje da se Romni sada nalazi između dve vatre."Ako se ne distancira dovoljno od tih stavova, biće mu još teže da smanji zaostatak u podršci u ženskom biračkom telu. Međutim, ako se bude previše ogradio od te priče mogao bi da izgubi glasove vernika protestanata", navodi Tajms.

List ocenjuje da bi glasovi protestanata mogli da budu odlučujući u sving državama kao što su Ajova i Ohajo. Beli protestantski birači su činili 26 odsto ukupnog glasačkog tela u Americi na prošlim izborima, ali je u nekim državama njihov broj čak i veći (Ohajo 30 odsto, Ajova 31 odsto, 44 odsto Severna Karolina, 28 odsto Virdžinija). Romni je tokom ove godine dobio podršku mnogih protestantskih verskih lidera u SAD, što mu je bilo izuzetno značajno zbog njegove mormonske vere.

U poslednjih nekoliko godina upravo su protestantni postali čvrst stub konzervativizma u Republikanskoj partiji, pa je Romni sada u nedoumici kako da se postavi s obzirom na skore izbore. Nakon Mardokovih komentara, sve veći broj republikanaca, uključujući i bivšeg predsedničkog kandidata Džona Mekejna, zatražili su da se izvini zbog stavova koje je izneo.

Romni to nije zatražio, a njegov štab nije zatražio od Mardoka ni da skine televizijsku reklamu koja se emituje poslednja tri dana, u kojoj mu Romni daje podršku u senatskoj trci. Takođe, "Njujork Tajms" podseća da je Romniju važno da republikanci zagospodare Senatom, pa bi neki oštriji stav prema Mardoku dodatno zakomplikovao ostvarenje tog cilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track