Cerić: Da prestanu svi ratovi

Kurbam bajram

Cerić: Da prestanu svi ratovi

Planeta -
Nema ništa važnije danas od poruke da se zaustave svi ratovi protiv muslimana, da se prestane sa ubijanjem civilnog stanovništva u muslimanskim zemljama te da se spreči nasilje nad muslimanskim maloletnicama poput maloletnice Malale

SARAJEVO - Početak muslimanskog praznika Kurban-bajrama obeležen je jutros molitvama u svim džamijama širom Bosne i Hercegovine, a centralnu svečanost predvodio je reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, koji je poželeo da u svetu zavlada mir.

Cerić je podsetio da su, po želji Alahovoj, vernici na hadžu juče bili na jednom mestu, na brdu Arafat kod Meke, sa jednom željom - da čovek bude uz čoveka jednako slobodan i jednako sretan i sa jednom porukom, a to je da u celom svetu zavlada mir i sigurnost."Nema ništa važnije danas od poruke da se zaustave svi ratovi protiv muslimana, da se prestane sa ubijanjem civilnog stanovništva u muslimanskim zemljama te da se spreči nasilje nad muslimanskim maloletnicama poput maloletnice Malale", rekao je on.

Cerić je poručio da "nema ništa važnije danas od poziva da se prestane sa novim pretnjama ratom protiv bilo koje zemlje u svetu, posebno protiv bilo koje zemlje na Bliskom ili Srednjem Istoku, jer svako dalje zaoštravanje u tom delu sveta moglo bi odvesti celi svet u nesagledivi haos, poput Prvog i Drugog svetskog rata".

Ovo je bila poslednja hutba reisa Cerića sa pozicije poglavara Islamske zajednice u BiH, jer će on 19. novembra tu dužnost predati Huseinu Kavazoviću, koji je za reis-ul-ulemu kandidovan sa funkcije tuzlanskog muftije.

Zbog različitih gledišta o pitanju određivanja hidžretskog kalendara, koja proizlaze iz različitih metoda praćenja pojavljivanja mladog meseca i početka meseca Zu-l-hidždže, muslimani sveta prvi dan bajramske radosti obeležavaju u tri različita dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja