Bošnjaci proterali Njegoša iz Srebrenice
Foto: Glas Srpske

Smeta im pesnik

Bošnjaci proterali Njegoša iz Srebrenice

Planeta -

SREBRENICA - Smeta im Njegoš.

Bošnjaci iz Srebrenice promenili su naziv Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" u "Prva osnovna škola". Roditelji učenika srpske nacionalnosti su ogorčeni zbog promene naziva, ističući da Srbi moraju da trpe "razna nametanja i prohteve Bošnjaka, kojima se udovoljava".

Zahtev za promenu naziva odobrilo je Ministarstvo prosvete i kulture RS. U Odeljenju za predškolsko vaspitanje i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvete i kulture kažu da je Vlada RS donela odluku o usklađivanju akta o osnivanju kojom je, između ostalog, promenjen naziv škole u Srebrenici.

Novi naziv rezultat je inicijative roditelja bošnjačkih učenika, a da se nije pitala volja roditelja dece srpske nacionalnosti. Osim promene naziva škole, ove školske godine uvedena je i nacionalna grupa predmeta.

Srbi su pisali peticiju u kojoj su tražili da ostane naziv škole ili da se vrate stari naziv "Mihailo Bjelaković", ali njih niko nije pitao.

Član Saveta roditelja dece srpske nacionalnosti Slađana Bojić ne prihvata novu odluku. "Njegoš je naš pesnik i bilo bi bolje da je ostao naziv škole po njemu", rekla je Bojićeva.

Predsednik Opštinskog odbora PDP-a u Srebrenici Cvijetin Maksimović ogorčen je što su Bošnjaci insistirali na izmeni naziva osnovne škole. Podsetio je da je Vlada Crne Gore pre nekoliko godina obezbedila sredstva za izgradnju područne škole u bošnjačkom naselju Luka.

"Njegoševa Crna Gora je odobrila i dala sredstva za rekonstrukciju područne škole u Luci. Tada im nije smetao Njegoš i novac koji je dala Crna Gora", rekao je Maksimović.

Rukovodstvo škole ne želi da komentariše izmenu naziva škole u kojoj nastavu pohađa 176 učenika srpske nacionalnosti i 226 bošnjačke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja