Šokantno: Snimak ratnog zločina sirijskih pobunjenika

Uznemirujući video

Šokantno: Snimak ratnog zločina sirijskih pobunjenika

Planeta -
Vojnici su poređani na zemlje, posle čega ustanici nekontrolisano pucaju u njih

BEJRUT - Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su ubistvo zarobljenih sirijskih vojnika, koje je prikazano na video snimku koji je dospeo u javnost, a upozorile su i da bi tu moglo da se radi o ratnom zločinu koji su počinili sirijski pobunjenici. Video, čija autentičnost još nije potvrđena, prikazuje kako pobunjenici tuku grupu zarobljenih vojnika, od kojih su neki ranjeni.

Vojnici nisu vezani niti imaju povez na očima. Potom se vidi kako su ih pobunjenici poređali po zemlji i pucali u njih. Nije jasno vidljiv tačan broj vojnika, ali izgleda kao da ih je desetak. Amnesti Internešenel nazvala je video snimak "šokantnim" i navela da možda prikazuje "odvijanje potencijalnog ratnog zločina".

Jedna opoziciona organizacija navela je da su se ubistva dogodila u severnom gradu Sarakebu, gde su se proteklih nedelja vodile žestoke borbe između pobunjenika i snaga predsednika Bašara el Asada. Grupe za odbranu ljudskih prava navode da pokušavaju da potvrde autentičnost snimka. Snimak je napravljen u četvrtak kada je Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava javila da je bilo jakih pobunjeničkih napada na kontrolne punktove u Sarakebu.

Portparol Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava Rupert Kolvil rekao je da oni ispituju video snimak. On je rekao novinarima u Ženevi da u ovom trenutku to veoma liči na ratni zločin, i to još jedan ratni zločin počinjen u Siriji."Nažalost ovo bi mogao da bude poslednja u nizu dokumentovanih sumarnih egzekucija koje sprovode pripadnici opozicionih frakcija, kao i vladine snage i grupe povezane s njima kao što je provladina šabiha milicija", rekao je Kolvil.

On je dodao da ljudi koji čine ove zločine ne treba da imaju nikakve iluzije da će izbeći da odgovaraju za njih pošto ima dosta nagomilanih dokaza, a možda će i ovaj video snimak biti jedan tih dokaza. Sirijska Opservatorija za ljudska prava danas je osudila ubijanje vojnika na kontrolnom punktu Hmeišo. Direktor Opservatorije Rami Abdul Rahman pitao se kako pobunjenici mogu da traže prava kad ih sami krše.PAŽNJA: UZNEMIRUJUĆI SNIMAK

http://www.youtube.com/watch?v=23yJXffL1UI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track