Sankcije SAD Irancima koji blokiraju internet

Zbog cenzure

Sankcije SAD Irancima koji blokiraju internet

Planeta -
Četvoro Iranaca i pet iranskih organizacija našli se na listi onih kojima je zabranjeno da putuju u Sjedinjene Američke Države

VAŠINGTON - Administracija američkog predsednika Baraka Obame uvela je finansijske sankcije zvaničnicima i nekim organima iranske vlade, koje SAD optužuje da su ometali satelitski prenos programa i blokirali pristup internetu "običnim" građanima Irana. Ova akcija je prvi spoljnopolitički potez od kada je Barak Obama ponovo izabran za predsednika SAD.

Prema saopštenju Stejt dipartmenta, četvoro Iranaca i pet iranskih organizacija našli su se na listi onih kojima je zabranjeno da putuju u Sjedinjene Američke Države. Portparolka Stejt dipartmenta Viktorija Nalend, rekla je da se sankcije, između ostalih, odnose na Rezu Tagipura, iranskog ministra za komunikacije i informacionu tehnologiju, kao i na iranskog ministra kulture, preneo je AP.

Nalend je optužila Tagipura da je naredio ometanje satelitskih prenosa i ograničio veze sa internetom. Nalend je dodala da je Ministarstvo kulture zatvaralo novine i privodilo novinare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja