BLAGO BUGARIMA: Iskopali riznicu staru 24 veka

Traćansko zlato

BLAGO BUGARIMA: Iskopali riznicu staru 24 veka

Planeta -
Predmeti potiču s kraja četvrtog ili s početka trećeg veka pre nove ere. Među njima su zlatan nakit, dodaci za jahačku opremu, tijara sa ugraviranim lavovima i fantastičnim životinjama, četiri narukvice i jedan prsten

SOFIJA - Gotovo 2.400 godina stara zlatna riznica nađena je u jednom tračanskom grobu na severu Bugarske, saopštili su arheolozi koji su vršili iskopavanja. Ovo unikatno blago pronađeno je kraj sela Sveštati, na nekih 400 kilometara severoistočno od Sofije, rekla je Dijana Gregorova, šefica arheološke ekipe.

Po njenim rečima, neki predmeti potiču s kraja četvrtog ili s početka trećeg veka pre nove ere. Među njima su zlatan nakit, dodaci za jahačku opremu, tijara sa ugraviranim lavovima i fantastičnim životinjama, četiri narukvice i jedan prsten.

Tračani su živeli na teritoriji današnje Bugarske, i u delovima moderne Grčke, Rumunije, Makedonije i Turske. Tamo ih je bilo od četvrtog milenijuma pre nove ere, do sedmog veka nove ere, kada su ih asimilovala nadiruća slovenska plemena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja