Slovenija danas bira predsednika države
Foto: Preent Screen

Slovenija danas bira predsednika države

Planeta -
Kandidati su aktuelni predsednik Danilo Tirk, bivši premijer Borut Pahor i poslanik u Evropskom parlamentu Milan Zver

LJUBLJANA - U Sloveniji su jutros otvorena birališta na kojima građani glasaju za novog predsednika države, a kandidati su aktuelni predsednik Danilo Tirk, bivši premijer Borut Pahor i poslanik u Evropskom parlamentu Milan Zver.

Birališta su otvorena jutros u 7 sati, glasa se do 19 sati, a pravo glasa ima 1,7 miliona građana.

Predsednik Slovenije bira se direktno, ima mandat od pet godina i nema izvršnu vlast.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, male su šanse da šef države bude izabran u prvom izbornom krugu jer je za to potrebno više od 50 odsto glasova.

Veruje se da će se u drugom krugu takmičiti Tirk i Pahor, čije su šanse izjadnačene i u ovom trenutku nezahvalno je predviđati ko će od njih dvojice postati novi šef države, kažu analitičari.

Danilo Tirk je nezavisni kandidat koga podržava opoziciona partija Pozitivna Slovenija i stranka slovenačkih penzionera. U predizbornoj kampanji je, između ostalog, rekao da će mu u narednom periodu prioriteti u spoljnoj politici biti saradnja sa susednim zemljama i Evropska unija.

Bivši premijer Pahor je kandidat opozicione Socijaldemokratije I koalicije Građanska lista.

Tokom predizborne kampanje izjavio je da želi da unpredi odnose sa susedima i da je prioritet - privredna diplomatija.

Zvera podržava sadašnji premijer Janez Janša, Slovenačka demokratska stranka i Nova Slovenija.

Ovo su peti predsednički izbori od kako je Slovenija samostalna država i prvi put su u izbornoj trci samo tri kandidata.

Na predsedničkim izborima 2007. bilo je sedam, a 2002. godine devet kandidata dok je u izbornoj trci 1997. godine učestvovalo osam kandidata.

Prvi predsednik samostalne Slovenije bio je Milan Kučan, izabran je u prvom krugu i vodio je Sloveniju u dva uzastopna mandata.

Iako se birališta u Sloveniji zatvaraju u 19 sati, izborni štabovi predsedničkih kandidata najavili su preliminarne rezultate već posle 18 sati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja