Generalni direktor BBC podneo ostavku
Foto: Aa

Generalni direktor BBC podneo ostavku

Planeta -
DŽordž Entvisl podneo je ostavku zato što je u emisiji "Njuznajt" od 2. novembra, o seksualnom zlostavljanju dece u jednom domu u Velsu sedamdesetih godina, pogrešno umešan jedan britanski političar

LONDON - Generalni direktor britanske mreže Bi-Bi-Si (BBC) DŽordž Entvisl podneo je ostavku zato što je u emisiji "Njuznajt" od 2. novembra, o seksualnom zlostavljanju dece u jednom domu u Velsu sedamdesetih godina, pogrešno umešan jedan britanski političar.

"Odlučio sam da je jedina časna stvar koju treba da uradim da se povučem", rekao je sinoć Entvisl u televizijskog izjavi ispred londonskog sedišta BBC-a.

Entvisl koji je dužnost preuzeo tek u septembru, odlučio je da podnese ostavku "u svetlu činjenice da je generalni-direktor takođe i glavni urednik i na kraju odgovoran za sve sadržaje".

"Svi ti vanredni događaji u poslednjih nekoliko sedmica doveli su me da zaključim da BBC treba da imenuje novog vođu", dodao je on.

"Da budem generalni direktor BBC-a, čak i u tako kratkom periodu, i najizazovnijim okolnostima, za mene je bilo velika čast", rekao je on.

Tim Dejvi, koji je trenutno urednik za zvuk i muziku, preuzeće dužnost generalnog direktora.

Entvisl je ranije u subotu izjavio da je bilo potpuno pogrešno da se emituje emisija "Njuznajt" od 2. novembra, o seksualnom zlostavljanju dece u jednom domu u Velsu sedamdesetih godina, u kome je navodno učestvovao i jedan vodeći konzervativni političar tog vremena.

Bi-Bi-Si nije naveo ime navodnog pedofila, ali je u komentarima na Tviteru pomenut lord Mek Alpin, jedan od glavnih savetnika tadašnje premijerke Margaret Tačer, koji je u petak izdao oštri demanti i zapretio tužbom.

Entivisl se izvinio MekAlpinu, uz obrazloženje da je sa sadržajem epizode upoznat tek pošto je emitovana, a dan ranije isto je učinio i Bi-Bi-Si.

Žrtva zlostavljanja Stiv Mešam takođe se izvinio MekAlpinu. On je rekao da mu je "90-tih godina policija pokazala fotografiju navodnog zlostavljača, ali da mu je pogrešno rečeno da je na njoj MekAlpin. U petak mu je pokazana druga fotografija, kada je shvatio da to nije lord.

Mešam je u emisiji Bi-Bi-Sija ispričao da je u periodu "70-tih i "80- tih godina prošlog veka više stotina dece zlostavljano u domu za socijalno staranje Brin Estin u severnom Velsu.

Na navode Mešama, reagovao je i britanski premijer Dejvid Kameron koji je rekao da će tražiti da se novim ispitivanjem utvrde propusti u prvobitnoj istrazi.

BBC je pretrpeo nekoliko sedmica oštrih kritika javnosti zbog neobjavljivanja optužbi o zlostavljanju dece u kome je učestvovao voditelj Bi-Bi-Si-ja DŽimi Sevil.

Sevil, koji je umro prošle godine u 84. godini, osumnjičen je da je tokom 40-godišnje karijere seksualno zlostavljao devojčice i dečake, a britanska policija je identifikovala čak 300 potencijalnih žrtava bivše TV zvezde.

On za života nikada nije bio zvanično optužen, a skandal je izbio tek posle njegove smrti pošto je više žena izašlo u javnost sa optužbama da ih je seksualno napastvovao, što je šokiralo britansku javnost.

Sevil je bio jedno od najvećih imena britanske TV mreže i jedna od najpriznatijih televizijskih ličnosti, a zbog dobrotvornog rada kraljica Elizabeta II i Vatikan proglasili su ga za viteza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track