Referendum o nezavisnosti sličan državnom udaru
Foto: Rojters

Protiv cepanja Španije

Referendum o nezavisnosti sličan državnom udaru

Planeta -
Margaljo je rekao da je prema zakonima Španije održavanje referenduma na incijativu vlasti u Kataloniji predstavlja “nezakonit čin” i dodao da bi moguću odluku u parlamentu Katalonije o održavanju referenduma, poništio Ustavni sud Španije

MADRID - Ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Garsija Margaljo, poručio je da bi referendum o nezavisnosti Katalonije bio ravan državnom udaru.

On je rekao da incijativa predsednika pokrajine Katalonije Artura Mase o nezavisnosti "predstavlja nezakonit postupak bez ikakve budućnosti, a ujedno je i direktan atak na državu".

Margaljo je rekao da je prema zakonima Španije održavanje referenduma na incijativu vlasti u Kataloniji predstavlja “nezakonit čin” i dodao da bi moguću odluku u parlamentu Katalonije o održavanju referenduma, poništio Ustavni sud Španije, prenosi Anadolija.

“Nemoguće je da se održi takav referendum. U slučaju da predsednik Katalonije donese odluku da se održi referendum, vlada bi podnela žalbu, nakon čega bi Ustavni sud poništio takvu odluku. Niko nema pravo da donosi jednostrane odluke o budućnosti ove zemlje”, istakao je Margaljo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja