Najnovije vesti

Lisabon dočekao Merkelovu zavijen u crno
Foto: Reuters

Portugalci kivni

Lisabon dočekao Merkelovu zavijen u crno

Planeta
U onlajn kampanji na Portugalce je apelovano da i sami nose crnu odeću tokom šestočasovne posete nemačke kancelarke

LISABON - Protivnici mera štednje zavili su danas statue u Lisabonu u crne plastične trake, povodom dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel, koju je jedan portugalski poslovni list osudio za "Frankenštajn-politiku" koja vodi Portugal u siromaštvo.

 

U onlajn kampanji na Portugalce je apelovano da i sami nose crnu odeću tokom šestočasovne posete Merkelove, a na ulicama su osvanuli posteri sa fotografijama portugalskog premijera Pasuša Kuelja, Merkelove i šefa Evropske centralne banke Maria Dragija u kazinu uz poruku: "Mi plaćamo, oni igraju, banka pobeđuje".

 

Očekuje se da će Merkelova, koja je doputovala u Lisabon oko podneva, izraziti podršku oštrom smanjenju potrošnje i povećanju poreza, na kojima insistira portugalski premijer kako bi ispunio uslove evropskog zajma od prošle godine za duboko zaduženi Portugal, navodi Rojters.Portugal je dobio pohvale od Nemačke što je uveo ekonomske reforme i smanjio potrošnju, kako je i obećao, za pomoć od 78 milijardi evra.

 

Nemačkoj i ostalim davaocima pomoći, zapravo drugim zemljama evrozone, Međunarodnom moneteranom fodnu i Evropskoj centralnoj banci, stalo je da se Portugal toga drži.

 

Merkelova je uoči dolaska pohvalila tu zemlju što ne odustaje od obećanja."Ljudi ne mogu još videti rezultate, ali rezultati će doći", izjavila je ona za portugalsku radio televiziju uoči dolaska.
I mada se ne nije očekivalo da će biti dočekana nacističkim ruganjem i suzavcem, kao pre mesec dana u Atini, činjenica je da Portugalci gube strpljenje i pripremili su protestne marševe, jer su izgubili svoja radnička prava i opao im je standard.

 

Portugalska vlada predviđa da će 2013. biti treća godina zaredom u recesiji. Nezaposlenot je već porasla na 16 posto, navodi agencija Asošijeted pres.

 

List "Diario ekonomiko" je u rubrici "Mišljenja" osudio Merkelevu što je naterala portugalsku vladu da nametne mere štednje. "Merkelova je napravila ekonomskog Frankenštajna od Portugala," piše u tom listu. "Portugal ispunjava obećanja, koje je preuzeo, vrlo dobro", rekla je Merkelova, a pohvale su izrekli i nemački poslovni lideri.

 

Ona je u posetu došla u napetom trenutku za vladu u Lisabonu kada je još jedan budžet sa merama štednje usvojen u načelu u parlamentu.

 

Taj budžet uključuje "ogromna" povećanja poreza na prihod, kako je najavio ministar finansija Vitor Gašpar, a za koji mnogi posmatrači prilika kažu da će onemogućiti privredni rast i zapravo otežati otplatu duga.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...