Obnovljena slobodna prodaja benzina u Nju Džersiju
Foto: Reuters

Obnovljena slobodna prodaja benzina u Nju Džersiju

Planeta -
Guverner Kris Kristi je odlučio da ga ukine ocenivši da je ograničenje "dobro funkcionisalo - uspostavljen je red a smanjilo se čekanje na gorivo

NJUJORK - Ograničenje prodaje benzina na pumpama u Nju Džersiju, na istoku SAD, uvedeno 3. novembra zbog velikog razaranja od oluje Sendi, ukinuto je u utorak, deset dana kasnije.

Guverner Kris Kristi je odlučio da ga ukine ocenivši da je ograničenje "dobro funkcionisalo - uspostavljen je red, smanjilo se čekanje na gorivo, smanjila se i opšta napetost u teškim vremenima" suočavanja sa ogromnom štetom od oluje.

Kristi je prvi uveo tu meru zbog ogromnih gužvi na svega nekoliko benzinskih stanica koje su mogle da rade i posle oluje.

Ograničenje je bilo da se benzin danima s neparnim datumom prodavao samo za vozila čije se registarske tablice završavaju neparnim brojem, a parnim datumom za vozila s tablicama koje se završavaju parnim brojem. Količina goriva koja se mogla kupiti bila je ograničena na 40 dolara po vozilu.

Njujork i Long Ajlend su potom uveli sličnu meru. Mada je stanje u Njujorku znatno bolje nego pre nedelju dana, gradonačelnik Majkl Blumberg još nije ukinuo ograničenje prodaje benzina, niti je rekao koliko će ono još trajati.

Oluja Sendi je izazvala veliku štetu u državama Njujork i Nju Džersi koja se meri desetinama milijardi dolara, i usmrtila više od 120 ljudi u Sjedinjenim Državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track