SEKS AFERE: Ljubavna četvorka u NATO i CIA
Foto: REUTERS

SEKS AFERE: Ljubavna četvorka u NATO i CIA

Planeta -
Komandant Alijanse u Avganistanu Džon Alen slao neprikladne mejlove Džil Keli, koja je tajnu vezu šefa CIA Dejvida Petreusa i Pole Brodvel prijavila FBI

VAŠINGTON - Strašna četvorka.Seksualni skandal zbog kojeg je šef CIA Dejvid Petreus podneo ostavku dobio je još jednog, četvrtog aktera. U pitanju je komandant snaga NATO u Avganistanu Džon Alen (59), koji je trebalo da postane šef Alijanse u Evropi. On je pisao nedolične mejlove Džil Keli (37), Petreusovoj prijateljici, koja je prijavila njegovu tajnu vezu FBI jer joj je ljubomorna ljubavnica šefa CIA Pola Brodvel (38) slala preteće poruke.Naslednik PetreusaNaime, FBI je otkrio ljubavnu vezu između Alena i Kelijeve istražujući Petreusovu vezu s Brodvelovom. Pokazalo se da je Alen, koji je nasledio Pet­r­e­usa u Avganistanu, u periodu od 2010. do 2012. slao nedolične mejlove Kelijevoj, a otkriveno je čak 30.000 stranica njihove prepiske. Među porukama postoji mnogo njih veoma eksplicitnog karaktera.Zbog Alenove umešanosti u aferu američki predsednik Barak Obama juče je suspendovao nominaciju generala za novog komandanta NATO u Evropi. On je na proleće 2013. trebalo da stupi na to mesto, ali će sada ipak ostati samo na funkciji zapovednika NATO u Avganistanu.Na sve ovo Alen je zvanično istakao da nije uradio ništa pogrešno.Inače, Džil Keli, s kojom se Alen dopisivao, zaposlena je u američkom Stejt departmentu, a identifikovana je kao porodična prijateljica Dejvida Petreusa i njegove supruge Holi. Ona radi i kao specijalna veza vlade SAD s najtajnijim sektorom vojske SAD za antiterorizam, Zajedničkom komandom za specijalne operacije (JSOC). JSOC je s Pentagonom bio direktno uključen u istragu u vezi s napadom na američku ambasadu u Bengaziju, kad je poginuo američki ambasador i nekoliko ljudi iz njegove pratnje. Veza s BengazijemMnogi zato smatraju da je ceo Petreusov seksualni skandal, u koji je i ona umešana, izazvan samo da bi skrenuo pažnju s tog incidenta. Naime, Petreus je trebalo da uskoro svedoči o tom događaju i odgovornosti CIA za njega, pa je navodno podneo ostavku da bi to izbegao. Ipak, kako su nadležni saopštili, bez obzira na to što više nije direktor CIA, Petreus će morati da odgovara.

Petreus podneo ostavku zbog ljubavnice Pole
Petreus podneo ostavku zbog ljubavnice Pole

Unajmile advokate Monike LevinskiPetreusova ljubavnica Pola Brodvel i njegova prijateljica koja je razotkrila seks-aferu Džil Keli unajmile su advokate koji su nekada radili za Moniku Levinski, ženu s kojom je vezu imao bivši predsednik SAD Bil Klinton. Kelijeva je angažovala Eba Louela, advokata koji je ranije branio Džudi Smit, „kriznu menadžerku“ koja je predstavljala Moniku Levinski tokom afere s Klintonom. Isto tako, Brodvelovu predstavlja advokat Robert F. Mjuz iz firme „Stajn, Mičel, Mjuz i Čipolone“, koja je nekad zastupala Moniku Levinski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track