SPLIT: Državljanin Srbije optužen za ratni zločin

Reakcija

SPLIT: Državljanin Srbije optužen za ratni zločin

Planeta -
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenog odredi pritvor jer nije dostupan organima Hrvatske kao i zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela

ZAGREB - Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg državljanina Srbije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog kod Drniša u januaru 1992.

Kako je objavljeno na internet stranicama državnog tužilaštva, okrivljenom kome nisu navedeni ni inicijali, stavlja se na teret da je 12. januara 1992. u Drinovcima, zaselak Bačići kod Drniša, za vreme rata, kao dobrovoljac srpske garde, s ciljem da ubije nekog od preostalih Hrvata na tom području, najpre ispalio rafal metaka iznad glava dveju starica, a zatim u dvorištu jedne kuće iz automatske puške ubio jednog 71-godišnjeg čoveka.

Optuženi je takođe u kuću ubacio aktiviranu ručnu bombu, od čije eksplozije je poginula 68-godišnja žena.

On se tereti da je time prekršio Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica u vreme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenog odredi pritvor jer nije dostupan organima Hrvatske kao i zbog posebno teških okolnosti krivičnog dela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track