Izrael spreman za invaziju na Gazu!

Sukob na Bliskom Istoku

Izrael spreman za invaziju na Gazu!

Planeta -
Tenkovi i vojska jevrejske države čekaju znak da uđu na palestinsku teritoriju nakon što je iz Pojasa Gaze pogođen Jerusalim, a broj žrtava se od srede popeo na 29

JERUSALIM - Eskalacija nasilja.Izrael, pored vazdušne, sprema kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze nakon što je u sukobima koji traju od srede poginulo najmanje 29 osoba, uključujući i decu. Tenkovi, oklopna vozila, vojska i 30.000 rezervista razmešteni su na granici i čekaju znak da uđu na palestinsku teritoriju. Hamas je iz Pojasa Gaze, pored Tel Aviva, juče gađao i Jerusalim, što je prvi put u istoriji da je s te teritorije na Sveti grad ispaljena raketa.Izraelska vojska je gađala oko 225 meta u Gazi, a istovremeno su ispaljene 274 rakete sa palestinske teritorije. Izrael je protivraketnim sistemom „ajron dom“ uništio 112 palestinskih projektila, uključujući i one koji su išli na Tel Aviv. Takođe, bombardovano je i 70 podzemnih skloništa u kojima se nalaze Hamasovi lanseri raketa srednjeg dometa.Na izraelskoj strani tokom jučerašnjih sukoba poginulo je troje ljudi, dva muškarca i žena, u gradu Kirjat Malahija, što znači da se broj žrtava popeo na šest. Povređeno je 12 osoba. Sirene za uzbunu oglasile su se u Tel Avivu i Jerusalimu, kao i u okolnim naseljima. Palestinska raketa kojom je gađan Sveti grad pala je na nenaseljeni deo, tako da žrtava, srećom, nije bilo. Vazdušna uzbuna oglašena je i u Vitlejemu, kao i na Zapadnoj obali.Broj mrtvih u Pojasu Gaze popeo se juče na 23, uključujući i petoro dece, a broj povređenih na 160. Pored vojnih ciljeva, Izraelci su juče pogodili i palestinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.Inače, sukobi između Izraelaca i Palestinaca počeli su u sredu, nakon što je u izraelskom napadu poginuo komandant vojnog krila palestinskog Hamasa Ahmed el Džabari.

Izraelski tenkovi čekaju na granici s pojasom Gaze
Izraelski tenkovi čekaju na granici s pojasom Gaze

Egipat preti Izraelu, a Zapad PalestincimaEgipatski premijer Hišam Kandil posetio je juče Pojas Gaze, izraelsku akciju nazvao „agresijom“ i obećao da će je zaustaviti. S druge strane, Nemačka, Francuska i SAD tražile su od Palestinaca da zaustave napade na Izrael, označivši Hamas odgovornim za eskalaciju nasilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track