Hiljade učenika protestuju u Rimu protiv mera štednje

Protiv Montijeve vlade

Hiljade učenika protestuju u Rimu protiv mera štednje

Planeta -
Ova vlada ne zastupa nas, a sve mere štednje koje je uvela su antidemokratske, rekao jedan od učesnika protesta Tomazo Bernardi

RIM - Hiljade učenika i nastavnika protestuju u Rimu protiv mera štednje koje je nametnula vlada premijera Marija Montija. Oni protestuju zbog toga što je merama štednje predviđeno smanjenje izdvajanja za obrazovanje, prenose italijanski mediji.

"Moramo se boriti za svoja prava. Ova vlada ne zastupa nas, a sve mere štednje koje je uvela su antidemokratske", rekao je jedan od učesnika protesta Tomazo Bernardi.

Učenici više desetina škola u Rimu protestuju već danima i blokirali su ulazak u škole, nezadovoljni odlukom vlasti da smanji izdvajanja za obrazovanje, ali i zbog sve veće nezaposlenosti među mladima, koja je tri puta veća od nacionalnog proseka.

Učenici pri tom noću spavaju u školama, a tokom dana "naoružani" četkama i krpama čiste grafite i školske toalete.

Više protestnih skupova zakazano je i za popodne u prestonici, uključujući i miting ekstremne desnice koja je protiv Montijeve vlade, kao i antifašistički marš.

Policija je odredila različite maršrute kojima će se demonstranti kretati, kao i različita vremena za održavanje skupova da bi smanjila rizik od eventualnih sukoba.

Monti je u odbranu svog plana štednje rekao da veruje da će njegova tehnokratska vlada biti upamćena po tome što je pomogla Italiji da se izvuče iz duboke ekonomske krize bez spoljne pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track