Barak: Napuštam politiku, nikad me nije ni zanimala
Foto: Rojters

Jastreb izraelske politike

Barak: Napuštam politiku, nikad me nije ni zanimala

Planeta -
Nisam doneo ovu odluku bez oklevanja ali sam je doneo svim srcem... Želim da posvetim više vremena svojoj porodici, kaže ministar odbrane u ostavci

TEL AVIV - Izraelski ministar odbrane Ehud Barak, koji se smatra glavnim arhitektom politike Izraela u odnosu na iranski nuklearni program, danas je iznenada saopštio da ostavlja politiku i da se neće kandidovati za izraelske izbore 22. januara."Odlučio sam da se povučem iz političkog života i da se ne kandidujem za sledeći Kneset. Okončaću mandat ministra odbrane kada se osnuje sledeća vlada, za oko tri meseca", kazao je on na konferenciji za novinare.

Ispitivanja javnog mnjenja još ranije su pokazivala da se njegova mala partija Acmaut ne bi dobro plasirala na izborima. Barak je bio ministar odbrane od 2007. i premijer od 1999. do 2001. godine.On je 1999. pobedio sadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanijahua na opštim izborima na platformi koja je uključivala obećanje o povlačenju iz južnog Libana.

Sedamdesetogodišnji Barak je u izraelskoj armiji služio 39 godina i na kraju postao načelnik generalštaba. Posle je bio ministar unutrašnjih poslova, šef diplomatije, premijer i ministar odbrane.

"Nisam doneo ovu odluku bez oklevanja ali sam je doneo svim srcem, istakao je on priznavši da je nedeljama razmišljao o odluci. "Želim da posvetim više vremena svoj porodici. Osećam da sam iscrpeo svoju političku aktivnost koja nikada nije bila predmet moje želje. Postoje mnogi načini za mene da služim državi, ne samo kroz politiku", dodao je Barak.

Barakova ostavka mogla bi da znači nestanak najumerenijeg uticaja na Netanijahua vođe konzervativnog Likuda, koji se smatra jastrebom u izraelskoj politici i koji će, kako pokazuju ispitivanja javnog mnjenja, ponovo biti premijer. Barak je često bio neslužbeni Netanijahuov izaslanik u Vašingtonu u pokušaju da izgladi razlike s Belom kućom.Ne isključuje se međutim mogućnost da Barak i dalje utiče na izraelsku politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track