RS: Nikakve koristi od bosanske vojske

Preskupo

RS: Nikakve koristi od bosanske vojske

Planeta -
Ukidanju Vojske BiH protive se i neki predstavnici međunarodne zajednice, a sve brojnijim zagovornicima te ideje idu u prilog brojne afere koje poslednjih nekoliko godina potresaju Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH

BANJALUKA - Političari, ekonomisti, pa čak i vojni analitičari u Republici Srpskoj smatraju da su ulaganja u Oružane snage BiH ogromna i da od ovakve vojske u BiH niko nema koristi, a da RS za njeno funkcionisanje dnevno izdvaja 1,7 milion maraka.

Oružane snage BiH, tvrde, podrivaju ekonomsku stabilnost zemlje i zbog toga bi ih trebalo što pre ukinuti.

Nedavno su zvaničnici u RS izračunali da tamošnji poreski obveznici godišnje izdvoje čak 650 miliona maraka za Vojsku BiH, što, praktično, znači da svaki dan za njeno funkcionisanje Srpska potroši više od 1,7 miliona maraka!

U isto vreme, najavljuje se znatnije smanjenje zarada i ne čudi onda što bi više od 90 odsto stanovnika RS podržalo inicijativu predsednika Milorada Dodika za potpunu demilitarizaciju BiH.

Svima je jasno da bi se toliki novac mogao mnogo bolje da iskoristi za nauku, nova radna mesta i privredni razvoj.

Predlog predsednika Srpske već je razmatrala i usvojila vlada RS i uputila ga u parlamentarnu proceduru, iako je već sada jasno da će teško dobiti "zeleno svetlo" u Federaciji BiH.

Ukidanju Vojske BiH protive se i neki predstavnici međunarodne zajednice, a sve brojnijim zagovornicima te ideje idu u prilog brojne afere koje poslednjih nekoliko godina potresaju Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track