Najnovije vesti

Mađarski ultradesničar bi da broji Jevreje u vlasti
Foto: REUTERS

Rasizam

Mađarski ultradesničar bi da broji Jevreje u vlasti

Planeta
Vreme je da se proceni da li oni predstavljaju određeni rizik po nacionalnu bezbednost, rekao Marton Đenđeši. Vlada u Budimpešti najoštrije osudila ovu izjavu

BUDIMPEŠTA - Mađarski ultradesničarski političar Marton Đenđeši zatražio je da se sačini lista Jevreja u mađarskoj vlasti, pošto oni predstavljaju "rizik po nacionalnu bezbednost", što je danas izazvalo ogorčenje pripadnika jevrejske zajednice u zemlji i osudu zvanične Budimpešte.

"Krajnje je vreme da se proceni koliko poslanika i članova vlade je jevrejskog porekla i da li oni predstavljaju određeni rizik po nacionalnu bezbednost Mađarske", rekao je Đenđeši juče na sednici nacionalnog parlamenta.

Lider mađarske opozicione krajnje desničarske partije Jobik, Đenđeši kritikovao je zvaničnu Budimpeštu što nije držala stranu Palestincima tokom nedavnog sukoba u Gazi, insistirajući na tome da je Izrael pretnja po svetski mir, prenela je agencija MTI. Mađarska vlada je danas osudila poziv ultradesničara da se sastavi spisak mađarskih građana "jevrejskog porekla".

"Mađarski Vlada osuđuje na najstroži mogući način predloge Martona Đenđešija u parlamentu. Vlada se protivi svim oblicima ili izrazima ekstremizma, rasizma ili antisemitizma i čini sve u njenoj moći da im se suprostavi", navodi se u saopštenju vlade, prenela je agencija AFP.

Centar Simon Vizental oštro je osudili Đenđešijevo izlaganje u parlamentu, a direktor Centra Efraim Zurof rekao je da su te reči bile podsećanje na nacistički režim u kome je ubijeno na stotine hiljada mađarskih Jevreja. Zurof je naveo da nedostatak jasnog pritiska na Đenđešija da podnese ostavku na mesto poslanika u mađarskom parlamenta ukazuje na širenje antisemitizma u Mađarskoj, navodi MTI.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...