Video Pusi rajot uklonjen sa interneta

Zabranjena pank molitva

Video Pusi rajot uklonjen sa interneta

Planeta -
Internet provajderi moraće da blokiraju pristup videosnimku nastupa u roku od mesec dana, ukoliko ne bude žalbi

MOSKVA - Moskovski sud danas je proglasio ekstremističkim video-snimak nastupa benda Pusi rajot u Crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi i naredio da snimak bude uklonjen sa interneta.

Moskovski sud zabranio je videosnimak pank molitve za spasenje od Putina, koju su tri članice Pusi rajota izvele u februaru 2012, i naredio da se on zajedno sa još tri klipa ukloni sa svih vebsajtova. Tužioci su počeli da razmatraju snimke kada je jedan konzervativni poslanik u parlamentu rekao da bi oni mogli biti uvredljivi za vernike.

Bend je performans u crkvi izveo u znak protesta zbog trećeg predsedničkog mandata Vladimira Putina. Video klip je zabranjen na osnovu nedovoljno jasnog ruskog zakona o "ekstremizmu", čiji je cilj borba protiv neonacističkih i terorističkih organizacija.

Kritičari optužuju Kremlj za zloupotrebu tog zakona za suzbijanje opozicije i slobode govora. Ruski sud je u septembru zabranio "Nevinost muslimana", niskobudžetni film snimljen u SAD u kome je prorok Muhamed prikazan kao varalica i pedofil.

Internet provajederi moraće da blokiraju pristup videosnimku nastupa Pusi Rajot u roku od mesec dana, ukoliko ne bude žalbi. Ruski internet stručnjak Anton Nosik rekao je za novinsku agenciju Interfaks da će Rusi svejedno moći da gledaju snimak, na stranim serverima.

Tri članice grupe Pusi rajot optužene su za huliganizam motivisan verskom mržnjom početkom 2012. Nadežda Tolokonikova i Marija Aljehina osuđene su na dve godine zatvora, dok je Jekaterina Samuevič dobila uslovnu kaznu.

Suđenje članicama benda Pusi rajot u delu svetske javnosti je osuđeno kao Putinova politička osveta. Samuevič je uložila žalbu na današnju odluku suda, ali je malo verovatno da će je sud razmotriti s obzirom da sudija ne vidi Samuevič kao zainteresovanu stranku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja