Bošnjaci ne daju podizanje krsta na Zlatištu

Protest

Bošnjaci ne daju podizanje krsta na Zlatištu

Planeta -
Gradnju krsta inicirala su udruženja logoraša iz Republike Srpske (RS) 2003. godine u znak sećanja na sve srpske žrtve rata u okolini Sarajeva

SARAJEVO - Nekoliko desetina građana Sarajeva protestuje danas protiv gradnje krsta na lokaciji koja se nalazi na brdu Zlatište koje je na obroncima Trebevića i usastavuje Republike Srpske.

Gradnju krsta inicirala su udruženja logoraša iz Republike Srpske (RS) 2003. godine u znak sećanja na sve srpske žrtve rata u okolini Sarajeva.

Reč je o lokaciji koja je tokom rata bila odbrambena linija koju su držali pripadnici Vojske Republike Srpske .

Ova ideja je bila praktično neostvariva sve do pre nekoliko dana, kada je Komisija za državnu imovinu skinula zabranu raspolaganja ovom lokacijom, koju je 2000. godine utvrdio bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Pedi Ešdaun.

Odluka o zabrani je podrazumevala zabranu prodaje, otuđenja i korišćenja tog zemljišta sve do usvajanja zakon kojim će biti utvrđen vlasnik. Zemljište je sada prepušteno RS-u i gradnja krsta bi mogla biti omogućena.

Na protestima učestvuje tek nekoliko desetina građana Sarajeva, a predstavnicima Dečjeg pokreta pridružila se i Fejsbuk grupa Antidejton. Demonstranti su krenuli pred zgradu parlamenta BiH, a protest će potom nastaviti i ispred OHR u Sarajevu. Protest je organizovao Dečji protest mira, ljubavi i prijateljstva Sarajeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track