Istražitelji: Rusku opoziciju obučavaju u inostranstvu

Spremali nemire

Istražitelji: Rusku opoziciju obučavaju u inostranstvu

Planeta -
Levičarski aktivisti Sergej Udaljcov, Leonid Razvožajev i Konstantin Lebedev sastajali sa stranim zvaničnicima radi planiranja masovnih nemira po uzoru na "obojene revolucije", rekao portparol Istražnog komiteta

MOSKVA - Ruski istražitelji saopštili su da imaju dokaze da opozicionari pohađaju obuku u inostranstvu u okviru planova da uz stranu pomoć zbace rusku vladu. Portparol Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin rekao je da su prikupili nove dokaze koji potvrđuju ranije navode da su se levičarski aktivisti Sergej Udaljcov, Leonid Razvožajev i Konstantin Lebedev sastajali sa stranim zvaničnicima radi planiranja masovnih nemira po uzoru na "obojene revolucije" koje su dovele do svrgavanja lidera u nekoliko bivših sovjetskih republika, preneo je AP.

On je rekao i da opozicione pristalice pohađaju specijalnu obuku u inostranstvu kako bi se pripremile za "organizovanje i sprovođenje masovnih nemira čiji je cilj svrgavanje vlade". Ruski predsednik Vladimir Putin često je optuživao opoziciju da je organizovala proteste koji su planirani iz inostranstva. Neki opozicioni aktivisti su u oktobru već pozivani na saslušanje nakon što je jedna prodržavna televizija prikazala dokumentarni film u kome se tvrdi da su se sastali sa gruzijskim zvaničnicima u Minsku kako bi planirali nasilne proteste širom Rusije, što su oni negirali.

Udaljcov je danas rekao agenciji Interfaks da su nove optužbe pokušaj da se diskredituje opozicija uoči masovnih protesta planiranih za decembar. Tada je uhapšen i Razvožajev koji je tvrdio da je kidnapovan u Ukrajini gde je zatražio azil, da je bio mučen dva dana i primoran da potpiše lažno priznanje koje je kasnije porekao. Vlasti, međutim, tvrde da se sam predao i negiraju navode o mučenju.

On je još u pritvoru, a prošle nedelje su istražitelji ponovo aktivirali optužbu, staru 15 godina, koja ga tereti za krađu 500 krznenih kapa u Sibiru i spojili je sa optužbom za planiranje zavere, kao i optužbom za ilegalan ulazak u Ukrajinu uz pasoš svog rođaka. Njegov advokat kaže da su optužnice pokušaj da se Razvožajev zaplaši mogućnošću da iz Moskve bude prebačen u zatvor u Sibiru, a ruska štampa protiv njega vodi medijski rat optužujući ga za preljubu, navodi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track