Privedeni demonstranti u Ljubljani pušteni na slobodu

Privedeni demonstranti u Ljubljani pušteni na slobodu

Planeta -
Protiv njih će biti podnete krivične prijave zbog napada na policiju, a većina demonstranata već ima krivični dosije zbog nasilja

LJUBLJANA - Svih 33 demonstranata privedenih zbog nasilja tokom jučerašnjih protesta u Ljubljani pušteni su na slobodu, ali će protiv njih biti podnete krivične prijave zbog napada na policiju, saopštila je danas ljubljanska policija.

STA naglašava da je policija saopštila da "većina demonstranata, od kojih su neki maloletni, već ima krivični dosije zbog nasilja".

Asošijeted pres prenosi izjavu policijske portparolke Maje Ciperle Adlešič da se istraga protiv privedenih, koji su optuženi za remećenje javnog reda i mira, nastavlja i da će se oni suočiti sa optužbama za napad na policiju.

Sinoćnje demonstracije u Ljubljani su se iz mirnog okupljanja protiv slovenačke elite i nezadovoljstva socijalnim stanjem u državi pretvrilo u nasilje koje je trajalo do kasno u noć.

Prema proceni pojedinih medija u demonstracijama je učestvovalo oko 10.000 građana. Protesti se organizuju putem "fejsbuka", pa se tako na jednoj od stranica te društvene mreže najavljuje da će 21. decembra biti organizovan opštenarodni ustanak protiv vladajuće garniture.

Nasilje je izazvalo nekoliko desetina muškaraca sa kapuljačama - navodno pripadnici desničarskih grupa - koji su na policiju bacili kamenje, baklje i druga pirotehnička sredstva.

U Ljubljanskom kliničkom centru zbrinuto je 15 ljudi koji su, kako se navodi, zaodbili lakše povrede, dok je teže povređeno 11 policajaca, dva demonstranta, jedan novinar i fotoreporter. Svi oni su pušteni na kućno lečenje.

Navodi se i da je načinjena šteta na objektima koji se graniče sa Trgom Parlamenta gde su neredi i počeli. Protesti koji su istovremeno održani u drugim gradovima širom Slovenije protekli su mirno.

Inače, za ponedeljak su protiv vlade najavljene nove demonstracije građana u Mariboru, Celju, Ptuju i Ravnam na Koroškem, kao i u Ljubljani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track