Monti pred ostavkom zbog Berluskonija
Foto: Beta AP

Monti pred ostavkom zbog Berluskonija

Planeta -
Itlaijanski premijer posebno nezadovoljan i uvređen zbog izjava generalnog sekretara Andželina Alfana, koji je u parlamentu okrivio Montijevu strategiju oštre štednje za neuspeh u pokretanju ekonomije

RIM - Italijanski premijer Mario Monti rekoa je u subotu da će podnoti ostavku, jer je uvređen i nezadovoljan napadima stranke bivšeg premijera Silvija Berluskonija Naroda slobode.

"Ubeđen sam da ovako ne možemo da idemo dalje", rekao je Monti.

Monti je posebno nezadovoljan i uvređen zbog izjava generalnog sekretara Andželina Alfana, koji je u petak u parlamentu okrivio Montijevu strategiju oštre štednje za neuspeh u pokretanju ekonomije. Prilikom izglasavanja poverenja Montijevoj vladi prošle sedmice, partija Narod slobode bila je uzdržana. "Bio sam duboko uvređen kada sam to čuo i video", rekao je Monti. Premijer je juče rekao predsedniku Italije Đorđu Napolitanu da bez podrške ne može više efikasno da upravlja zemljom, koja se bori protiv dužničke krize i recesije, navedeno je u saopštenju iz kancelarije predsednika. Monti će podneti neopozivu ostavku kada se uveri da će parlament moći da usvoji zakon o budžetu za 2013. godinu, o čemu će se konsultovati s političkim liderima. Berluskoni je juče najavio da namerava da se kandiduje na parlamentarnim izborima sledeće godine i da će ponovo pokušati da dođe na čelo italijanske vlade. Monti je na čelo vlade tehnokrata došao pre godinu dana, zamenivši na tom mestu Berluskonija. Nakon ostavke premijera, predsednik Italije mora da raspusti parlament, pre isteka njegovog mandata krajem aprila, a naredni izbori zatim treba da budu održani u roku od 70 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track