Saobraćajni kolaps u Evropi, umrlo nekoliko ljudi
Foto: Reuters

Saobraćajni kolaps u Evropi, umrlo nekoliko ljudi

Planeta -
Sneg koji pada od subote izazvao je kolapse u saobraćaju i snabdevanju strujom u celoj Evropi i na Balkanu

BEOGRAD - U većem delu regiona i Evrope nekoliko osoba je umrlo od hladnoće, a sneg koji pada od subote izazvao je kolapse u saobraćaju i snabdevanju strujom.

U skoro svim delovima Bosne i Hercegovine sneg od jutros pada slabijim intezitetom, ali zbog velikih padavina tokom jučerašnjeg dana i protekle noći snežni pokrivač negde, poput Bjelašnice, iznosi i 78 centimetara. Na Kupresu je visina snega 50 centimetara, na Čemernu 47, u Bihaću 38, u Sarajevu 20 sentimetara, a u Banjaluci osam. Meteorolozi su najavili da će u BiH i danas biti hladno, sa temperaturom ispod nule, ali da na severozapadu i jugozapadu zemlje neće biti padavina. Očekuje se nagli pad temperature tokom noći sa neđelje na ponedeljak, 9. i 10. decembra, kada bi temperature mogla da padne i do minus 15 stepeni, a na planinama do minus 20 stepeni. Sneg je izazvao problem u snabdevanju strujom, pa je dobar deo seoskih područja u Gacku i Nevesinju ostao bez struje. Najniža temperatura vazduha izmerena jutros je minus 18 stepeni na Bjelašnici, a u Sarajevu i Banjaluci minus sedam, odnosno minus tri stepena Celzijusa. Na graničnom prijelazu Bosne i Hercegovine s Hrvatskom Izačić je zabranjen saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i za šlepere.

U Sloveniji su snežne padavine prestale danas i sija sunce, ali nakon jučerašnjeg haosa na putevima saobraćajna policija upozorava vozače na opreznu vožnju zbog ekipa koje čiste saobraćajnice od snega i posipaju ih solju. U većem delu Hrvatske sneg je prestao da pada, ali su jutros u zemlji izmerene veoma niske temperature koje će se, prema prognozama, zadržati sve do idućeg vikenda. Hrvatska radiotelevizija javila je da su od napora tokom čišćenja snega juče umrle tri starije osobe u Osijeku i Valpovu u Slavoniji, i jedna prilikom čišćenja snega u Pitomači u Virovitičko-podravskoj županiji. Najhladnije je jutros bilo na Zavižanu na Velebitu gde je izmerene -14 stepeni, u Karlovcu i Ogulinu -11, a na zagrebačkom Sljemenu -10 stepeni. U glavnom gradu Hrvatske velike količine snega izazvale su juče pravi saobraćajni kolaps. Zagrebački vatrogasci su intervenisali više od 20 puta uklanjajući srušena stabla i grane sa saobraćajnika.

Na svim magistralnim i regionalnim putevima u Makedoniji saobraćaj se odvija u težim uslovima zbog vlažnih kolovoza. Sneg ima na putevima u zapadnoj i jugozapadnoj Makedoniji. Iz auto-moto saveza navode da su svi putevi prohodni i da nema većih zastoja ali da sneg pada na putu prema Gostivaru, Strugi a najaviše prema Kičevu gde lokalni medijijavljaju da je saobraćaj u zastoju zbog nerasčišćenog kolovoza. U Skoplju sneg je počeo da pada jutros ali nema zastoja u saobraćaju.

U istočnim i južnim delovima Nemačke prvi sneg pao je još protekle sedmice, ali se drugog decembarskog vikenda veći deo Nemačke našao pod snežnim pokrivačem. Samo u Berlinu će tokom nedeljnog prepodneva da padne novih 10 centimetara snega, a slična situacije je i u više drugih saveznih pokrajina. U glavnom gradu je zabeležena i prva žrtva zime - u dvorištu stambene zgrade u četvrti Krojcberg se na temperaturi od oko minus 10 stepeni smrznuo 50-godišnji muškarac koji je bio pijan i za kojeg se pretpostavlja da je bio beskućnik. Najniže temperature su protekle noći zabeležene u alpskim predelima na jugu Nemačke - preko minus 20 stepeni. Saobraćaj je otežan svuda, čak i potpuno onemogućen u delovima zemlje u kojima duva jak vetar, pa službe za rasčišćavanje puteva nisu u stanju da se izbore sa snežnim nanosima.

Žestoki mraz ovog vikenda u Češkoj, kada noću temperature padaju negde i na 27 stepeni ispod nule, odneo je tri života na istoku i severoistoku zemlje a žrtve mraza su i trojica muškaraca u susednoj Poljskoj. Policijske patrole juče su na klupi na autobuskoj stanici našli mrtvu, smrznutu 47-godišnju ženu u Rožnovu pod Radhoštem a ledeni dan juče nije preživo još jedan beskućnik, 58-godišnji muškarac nađen u parku blizu Hradeca Kralove. U Jablonecu na severu zemlje policija je našla smrznutog 67-godišnjeg muškarca. U susednoj Poljskoj ovaj udar mrazeva kada se temperature tokom noći spuštaju uglavnom na 15 stepeni ispod nule nisu preživela trojica muškaraca starosti od 35 do 87 godina. Dvojica od njih nisu beskućnici, iako su oni kao i u Češkoj najčešće žrtve ledenih dana i noći. Nađeni su smrznuti u blizini svojih kuća, kazao je protparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski. U Švajcarskoj je protekle noći zabeležena najniža temperatura do skoro minus 30 tokom ove nedelje, saopštila je hidrometeorološka služba te zemlje. U Kantonu Švic (centralnom delu zemlje), temperatura je bila minus 29,3 stepeni, a u skijaškim centrima Sent Moric, temperatura je bila minus 23. Hladnoća se i jutros oseća veoma jako. U Davos je minus 17 i Cirihu minus 11. Zbog jakih snežnih padavina izdata je uzbuna na lavinu u alpskom području.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track