Zima odnela 32 života širom Evrope

Mraz okovao kontinent

Zima odnela 32 života širom Evrope

Planeta -
Sneg i ekstremne temperature na Starom kontinentu, koje idu i do minus 30 stepeni, odnose živote i prave haos u saobraćaju
1 / 4

BEOGRAD - Opšti haos.Rekordne hladnoće širom Evrope odnele su više od 32 života. Samo u Poljskoj tokom vikenda od smrzavanja je umrlo sedmoro ljudi, u Češkoj isto toliko, u Hrvatskoj pet, u BiH dve, dok je 11 osoba usmrtila lavina u Švajcarskoj. Temperature noću padaju i do minus 30 stepeni Celzijusa, a najugroženiji su beskućnici, koji od ekstremnih hladnoća nemaju gde da se sklone.Veoma niske temperature i sneg koji je padao u Poljskoj tokom vikenda, pored smrzavanja, uzrokovali su i 37 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo petoro Poljaka, a 52 osobe su povređene.Ni u Češkoj situacija nije bolja. Smrzli su se uglavnom beskućnici, a vlasti Češke, kao i u susednoj Poljskoj, apeluju na njih da makar noću potraže utočište u azilima u kojima i kad je prekoračen kapacitet, mogu da im ponude bar stolicu u zagrejanoj prostoriji. Noć na praškom brodu „Hermes“, azilu za beskućnike, provela su 162 praška beskućnika.Hrvatsku je takođe zahvatio talas hladnoće, a temperature su svuda, osim na Jadranu, pale znatno ispod nule, i do minus 20 stepeni. Četiri osobe umrle su od napora prilikom čišćenja snega, među kojima je i trudnica, dok se jedna osoba smrzla.I u čitavoj Crnoj Gori izmerene su temperature ispod nule, a najhladnije je bilo u Pljevljima, gde se živa spustila na minus 19 stepeni. Sibirski uslovi vladaju na severu Crne Gore, pa je tako na Žabljaku izmerena temperatura od minus 16 stepeni, dok je snežni pokrivač oko metra.Snežno nevreme i temperature ispod nule izazvali su mnogobrojne probleme stanovnicima BiH jer su pojedina sela, pogotovo u Republici Srpskoj, ostala bez struje. Dve osobe preminule su tokom proteklog vikenda od smrzavanja na području Banjaluke i Čelinca.Najgori sneg u poslednjih 50 godina blokirao je i saobraćaj širom Evrope. Aerodromi od Holandije, Belgije, Francuske i Britanije, pa sve do Hrvatske i Crne Gore bili su zatvoreni ili su zabeležena velika kašnjenja. Putevi su zavejani i zaleđeni, osim glavnih pravaca, koje čiste dežurne ekipe.

Haos u Zagrebu

Iako zagrebačke vlasti tvrde da su ulice glavnog grada Hrvatske prohodne, tamošnji novinari uverili su se u suprotno. Mediji navode da su mnoge gradske linije skraćene zbog neočišćenih ulica i šina, kao i da je 80 građana, koji su zadobili povrede na snegu i ledu, moralo da potraži pomoć lekara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track