SPREMAN ZA POTOP: Lala napravio Nojevu barku

Holanđanin u koraku s vremenom

SPREMAN ZA POTOP: Lala napravio Nojevu barku

Planeta -
Sve je počelo kada je Huibers 1992. godine imao noćnu moru da je Holandija poplavljena. Iako veruje da su nove poplave moguće, Huibers nije zabrinut da će cela planeta ponovo biti poplavljena i kaže da njegov brod nema nikakve veze sa proročanstvom naroda Maja o kraju sveta

DORDREHT - Holanđanin Johan Huibers je, posle 20 godina rada, uspeo da napravi Nojevu arku, istih dimenzija kao što je opisana u Bibliji i potpuno funkcionalnu. Inspirisan knjigom Postanja, posebno poglavljima koja sadrže priču o Nojevoj arci i velikom potopu, Huibers, graditelj po zanimanju, odlučio je da napravi istu takvu, koja je sada ukotvljena u gradu Dordreht, južno od Roterdama.

Do detalja prateći instrukcije koje je, po biblijskom Starom zavetu, Noje dobio od Boga, Huibers je napravio brod dugačak 130 metara, širok 29 metara i visok 23 metra. Iako ne dovoljno veliki da u njega stanu po dva primerka svih životinjskih vrsta koje postoje na Zemlji, brod je ipak pun raznih plastičnih i punjenih životinja, kao što su bizoni, gorile, zebre, lavovi, tigrovi, medvedi i mnoge druge.

Prave životinje, manje opasne i lakše za brigu, takođe se nalaze na barci, a među njima su poniji, psi, ovce, zečevi i egzotične ptice. Johanov brod ima i restoran, bioskop za 50 ljudi, igre za decu, i svuda su prikazane scene iz Nojevog života. Napravljen je i sistem za sakupljanje kišnice koja bi mogla da se koristi za piće, kao i mehanizam za pakovanje hrane kako bi mogla dugo da stoji.

Sve je počelo kada je Huibers 1992. godine imao noćnu moru da je Holandija poplavljena. Iako veruje da su nove poplave moguće, Huibers nije zabrinut da će cela planeta ponovo biti poplavljena i kaže da njegov brod nema nikakve veze sa proročanstvom naroda Maja o kraju sveta.

Odlučio je da napravi barku iz krajnje religioznih razloga i iz želje da natera ljude da razmisle o svojoj svrsi na Zemlji. Huibers sada razmišlja u koju bi sledeću luku mogao da otplovi svojom barkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track