Mandela operisao kamen u bubregu

Mandela operisao kamen u bubregu

Planeta -
Lekari su pre operacije kamena u bubregu prvo želeli da se 94-godišnji Mandela oporavi od infekcije pluća, koju je takođe imao

JOHANESBURG - Južnoafrička vlada je saopštila da je Nelson Mandela, ikona borbe protiv aparthejda, operisan danas od kamena u bubregu u bolnici kod Pretorije.

Pre toga, vlada je danas kritikovana da navodi javnost na pogrešne zaključke u vezi sa mestom lečenja bivšeg predsednika Južne Afrike - pre toga, u doba aparthejda, višedecenijskog političkog zatvorenika.

Kako je vlada saopštila popodne, lekari su pre operacije kamena u bubregu prvo želeli da se 94-godišnji Mandela oporavi od infekcije pluća, koju je takođe imao.

Vlada je svojevremeno saopštila da je Mandela dospeo u bolnicu radi medicinskih ispitivanja, a zatim je navela da on pati od infekcije pluća, koju je imao i 2011. godine.

Ministar odbrane Južne Afrike je prošlog ponedeljka rekao da je posetio Mandelu u Prvoj vojnoj bolnici, gde se on lečio i ranije. Onda su novinari počeli da pišu kako Mandele tamo nema, a portparol predsednika države Džejkoba Zume odbio je da se izjasni u vezi sa tim tvrdnjama.

S obzirom na to, javile su se kritike kako vlada nije bila iskrena sa novinarima u vezi sa njegovom hospitalizacijom. Južnoafrički urednički forum danas se oglasio saopštenjem u kojem se vlada optužuje da daje izjave koje navode javnost na pogrešne zaključke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track