Asanž: Novi dokumenti pogodiće sve zemlje sveta!

Najavio akciju u 2013.

Asanž: Novi dokumenti pogodiće sve zemlje sveta!

Planeta -
Asanž je poručio da će ostati u predstavništvu Ekvadora sve dok Pentagon postojanje Vikiliksa bude tretirao kao "zločin koji istrajava", a njegova vlada (Australije) ne bude stala u odbranu novinarstva i rada njegovog vebsajta

LONDON - Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž poručio jeda će sledeće godine njegov vebsajt objaviti još milion dokumenata koji će pogoditi "sve zemlje na svetu".

Australijanac je ovu izjavu dao u okviru govora pred Božić koji je održao pred oko 80 pristalica sa balkona ambasade Ekvadora, u kojoj se nalazi već šest meseci u nastojanju da izbegne izručenje švedskim vlastima, koje ga traže zbog optužbi za seksualni napad.

Asanž je poručio da će ostati u predstavništvu Ekvadora sve dok Pentagon postojanje Vikiliksa bude tretirao kao "zločin koji istrajava", a njegova vlada (Australije) ne bude stala u odbranu novinarstva i rada njegovog vebsajta, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga izruči američkim vlastima zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih depeša američkih diplomata na Vikiliksu.

Ukoliko izađe iz ambasade, koju danonoćno nadzire britanska policija, vlasti će ga uhapsiti zbog kršenja propisa uslovne slobode.

"Vrata su uvek otvorena za svakog ko želi da sa mnom razgovara kroz standardne procedure ili da mi garantuje bezbedan izlazak", poručio je Asanž, ističući da je 2012. bila "velika godina" za njegovu organizaciju.

Australijanac je prilikom obraćanja sa balkona ambasade u avgustu pozvao na okončanje diplomatskog ćorsokaka koji je počeo kada mu je vlada Ekvadora u avgustu dala politički azil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track