Nemačka želi pomak u pregovorima EU i Turske

Nova godina je šansa

Nemačka želi pomak u pregovorima EU i Turske

Planeta -
Turska je počela pristupne razgovore 2005. godine, ali je dosad okončala samo jedno od 35 poglavlja

BERLIN - Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izrazio je danas nezadovoljstvo zastojem u pregovorima o pridruživanju Turske Evropskoj uniji i rekao da nova godina nudi šansu da se rešavanju pitanja pristupi sa svežom energijom. Turska je počela pristupne razgovore 2005. godine, ali je dosad okončala samo jedno od 35 poglavlja koje svaka zemlja kandidat mora da dovrši pre članstva u EU. Od 35 poglavlja, 22 blokiraju Francuska, Kipar i Evropska komisija.

"Razgovori sa Turskom o pridruživanju su počeli odavno, a zastoj je nezadovoljavajući za obe strane", rekao je Vestervele agenciji Rojters. "Zbog toga bi trebalo da iskoristimo novu godinu kao šansu da sa svežom energijom pristupimo procesu približavanja i otvorimo nova poglavlja", poručio je on.

Vestervele je podsetio da dve strane još uvek pred sobom imaju dug put pregovaranja. "Videćemo dokle će nas on dovesti na kraju, ali Turskoj dugujemo pravedne i poštene pregovore", dodao je on. Uprkos sporom napretku i slaboj domaćoj podršci za pridruživanje EU, Ankara je nastavila da insistira na punom članstvu u Uniji i saopštila da želi da se pridruži pre 2023. godine kada se obeležava stogodišnjica osnivanja Republike Turske.

Jedan diplomatski izvor kaže da Turska dobija sve veći značaj za Evropu. "Turska je jak centar moći u važnom i kompleksnom regionu u susedstvu Evrope i predstavlja atraktivno tržište za evropska preduzeća", kaže ovaj neimenovani izvor i napominje da su turski pregovori sa EU važan podsticaj za reforme u zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track