Milo traži kandidata za predsednika

DPS

Milo traži kandidata za predsednika

Planeta -
U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenje da li aktuelni predsednik države Filip Vujanović ima pravo na još jedan predsednički mandat

PODGORICA - Crnogorski premijer i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da će ta stranka do sredine januara saopštiti ko je njen kandidat na predsedničkim izborima u Crnoj Gori. On je novinarima kazao da u DPS-u još nije razmatrano pitanje predsedničkog kandidata na izborima koji treba da se održe na proleće naredne godine."Do kraja godine u DPS-u ćemo otvoriti to pitanje, a u prvih 15 dana naredne godine biće poznato ime našeg kandidata koji će pobediti na predsedničkim izborima", rekao je Đukanović.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenje da li aktuelni predsednik države Filip Vujanović ima pravo na još jedan predsednički mandat. On je do sada dva puta biran za crnogorskog predsednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom da Crna Gora tada nije bila nezavisna država. Vujanović je, prema istraživanju javnog mnjenja, trenutno najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa poverenje i Crnogoraca i Srba. On se do sada nije izjašnjavao da li će se ponovo kandidovati za predsednika Crne Gore.

Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, međutim, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsednički mandat. Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je ranije da se neće kandidovati na predsedničkim izborima. Iz najjače opozicione grupacije - Demokratskog fronta ranije je najavljeno da će njen predsednički kandidat biti lider tog opozicionog saveza Miodrag Lekić.

Prema zakonu, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je dužan da raspiše predsedničke izbore najkasnije 120 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku. To znači da Krivokapić mora raspisati predsedničke izbore do 20. maja. Komentarišući hapšenje bivših rukovodilaca Crnogorske komercijalne banke, koji su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja proneverili pet miliona evra, Đukanović je kazao da je o tome saznao jutros iz medija.

"Ova akcija sprovedena je u koordinaciji Tužilaštva i policije i nadam se da će, i u ovom slučaju, državni organi posao odraditi profesionalno" rekao je crnogorski premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track