TEPANJE U SOBRANJE: Lemali se makedonski poslanici
Foto: Reuters

Gungula u parlamentu

TEPANJE U SOBRANJE: Lemali se makedonski poslanici

Planeta -
Dosad povređeno četvoro među kojima je i poslanik koji je opoziciji pokazao srednji prst. Šef parlamenta evakuisan iz zgrade. Gađali se kamenicama, flašama, voćem i povrćem

SKOPLJE - Najmanje četiri osobe su povređene danas u Skoplju, u sukobu pristalica opozicije i njihovih protivnika ispred zgrade makedonskog parlamenta, odakle je evakuisan predsednik te institucije Trajko Veljanovski.

Kako je javila makedonska agencija MIA, najmanje četiri osobe su povređene u međusobnom kamenovanju pristalica opozicije i njihovih protivnika ispred zgrade parlamenta.

Policija je prethodno napravila tampon zonu između pristalica opozicije, koji žele da blokiraju izglasavanje budžeta i njihovih protivnika koji bi da "deblokiraju" glasanje, a o napetosti situacije u glavnom gradu Makedonije svedoči i vest da je iz zgrade Sobranja evakuisan Veljanovski.

Policija je uhapsila četvoricu pristalica opozicione stranke SDSM, dok je obezbeđenje isteralo novinare iz skupštinske sale, navodeći da tu nemaju o čemu da izveštavaju jer sednica parlamenta najverovatnije neće biti ni održana.

Parlamentarna rasprava u makedonskom Sobranju povodom spornog vladinog predloga državnog budžeta jutros nije počela jer su poslanici opozicije danas blokirali ulaz u salu i sprečili predsednika Skupštine Trajka Veljanovskog da otvori sednicu, zauzevši njegovo mesto na podijumu.

Između poslanika vlasti i poslanika opozicije koji žele da spreče izglasavanje budžeta, došlo je i do koškanja u sali. Tom prilikom je lakše povređena jedna poslanica opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDS). Trajko Veljanovski je potom, kako su makedonski mediji javili, evakuisan iz skupštinske sale.

Ispred Sobranja je povređen jedan poslanik Romske partije, koja je deo vladajuće koalicije. Taj poslanik, Amdi Bajram, fotografisan je kako pokazuje srednji prst učesnicima opozicionih demonstracija ispred Sobranja, uporedo sa demonstracijama pristalica vlasti.

Policija je uspela da razdvoji dve sučeljene grupe demonstranata koji su međusobno "razmenjivali" kamenice, štapove, flaše, voće, povrće i druge "projektile", a čitav centar grada je blokiran. U oba protesta zajedno učestvuje nekoliko hiljada ljudi.

Opozicioni demonstranti protestuju zato što nisu saglasni sa visinom budžeta koji je vlada predvidela za iduću godinu i uzvikuju parole protiv premijera Nikole Gruevskog.Simpatizeri vladajuće stranke VMRO-DPMNE protestuju zato što opozicija želi da spreči donošenje budžeta, i uzvikuju parole protiv lidera opozicije Branka Crvenkovskog.Provladini mediji koji su velika većina, ne izveštavaju o sukobima ispred Sobranja, ili o njima prenose tek minimalne informacije.

Internet portali javljaju da se opozicija u nekoliko gradova žali da je policija nije pustila da dođe autobusima na demonstracije u Skoplju. Policija je, kako se tvrdi, sve autobuse sa demonstrantima preusmerila na - tehnički pregled.

Iz revolta zbog takvog postupanja, pristalice opozicije su blokirale auto-put E-75 kod Velesa, 50 kilometara južno od Skoplja.

Vlada Makedonije je na sinoćnoj sednici izglasala predlog budžeta i pored toga što skupštinski komiteti, zbog opstrukcije opozicionih članova, nisu podržali predlog.

Grupa opozicionih poslanika prenoćila je u zgradi Sobranja, želeći da spreči usvajanje predloga.Dok su pristalice opozicije na čelu sa Crvenkovskim počele da se okupljaju sinoć ispred parlamenta, pristalice vladajuće stranke su tu već nekoliko dana - isprva direktori kulturnih institucija i umetnici, koji smatraju da bi neusvajanjem budžeta mogli ostati bez plata.

Obezbeđenje izbacilo novinare iz Sobranja

Desetak pripadnika obezbeđenja makedonskog Sobranja isteralo je danas sve novinare koji su sa galerije pratili protest opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).Novinari su fizički odstranjeni sa galerije, sa koje su od jutros pratili događaje i incidente u kojima su povređene dve poslanice, a evakuisan je i predsednik Sobranja Trajko Veljanovski.

Plenarna sednica na kojoj treba da se raspravlja o budžetu, koji je sinoć donela vlada, nije počela, a poslanici opozicije se žale da nisu čak dobili ni kartice za prijavljivanje za sednicu, i zbog toga su okupirali govornicu i mesto gde sedi predsednik Sobranja.

Poslanici opozicije su negodovali dok je obezbeđenje izbacivalo novinare, dok su poslanici vladajuće koalicije mirno sedeli u svojim klupama, ne reagujući.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani, koji je i sam izbačen sa galerije, apelovao je na obezbeđenje da to ne radi, da se ne bi novinarima uskraćivalo pravo da budu informisani, izjavivši da je danas pokazana prava slika Makedonije i da se šalje ružna slika o onome što se događa u toj zemlji.

Ispred Sobranja i dalje je u toku protest pristalica i opozicije i vladajuće koalicije. U nekoliko navrata je došlo do sukoba dve strane, koje su jedna drugu gađale kamenicama i flašama, a mediji javljaju da je povređen 70-godišnji simpatizer opozicije u trenutku kada se našao između dve grupe, i prebačen je u gradsku bolnicu.

Opozicija je najavila da će ostati i ispred parlamenta i u njemu, a novinari više ne mogu direktno da prate situaciju u Sobranju, za koju je neizvesno kako će se dalje odvijati.

U toku događaja u Sobranju nekoliko puta je bio prekidan internet i telefonski saobraćaj.

http://www.youtube.com/watch?v=a4yvpUPysWk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track