Josipović: Ne ponovilo se

Komemoracija Srbima

Josipović: Ne ponovilo se

Planeta -
42 srpske civilne žrtve pale su 10. decembra 1991. u akciji Hrvatske vojske

POŽEGA - Kod spomen-obeležja na raskrsnici između sela Jeminovac i Šnjegavić u Požeško-slavonskoj županiji danas je održana komemoracija srpskim civilnim žrtvama iz tih i okolnih sela pobijenih 10. decembra 1991. u akciji Hrvatske vojske.Komemoraciji za 42 srpske civilne žrtve prisustvovali su i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predstavnici tog kraja - zamenik župana Miroslav Grozdanić, predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, predstavnici srpskih stranaka i organizacija, rodbina poginulih...

Nakon što je u pratnji počasnog voda položio venac ispred spomen obeležja, Josipović je razgovarao sa rodbinom i članovima porodica pobijenih civila, podsetio da još nisu otkriveni počinioci tog zločina i naglasio da "policija radi svoj posao".

"Ne ponovilo se", poručio je hrvatski predsednik.Komomorativnom skupu prisustvovali su i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i generalni konzul Srbije u Vukovaru Živorad Simić.

Zamenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić rekao je da je likvidirano 18 muškaraca i 24 žene i da je 16 žrtava imalo između 70 i 86 godina.

Spomen ploču nevino stradalim meštanima Čečavca, Čečevačkog Vučjaka, Jerminovca, Ruševca i Šnjegavića podigli su meštani tih sela, uz pomoć županijskog manjinskog veća.

U tom kraju krajem oktobra 1991. hrvatske snage po naređenju kriznog štaba iz Slavonske Požege provele su prisilnu evakuaciju 26 srpskih sela smeštenih u Požeškoj kotlini, podno planina Papuk i Psunj.Sela je napustilo 2.120 osoba, a nakon evakuacije počinje organizovana pljačka i sistematsko paljenje i miniranje srpskih kuća kako bi se prikrili tragovi pljačke i da se stanovnici napuštenih sela u njih više nikad ne bi vratili.

Deo starijih ljudi, koji nije hteo ili mogao, usled starosti i bolesti, da napusti svoja sela, stradao je prilikom sistematskog paljenja i miniranja njihovih kuća, izvestio je svojevremeno "Veritas", dodavši da su Hrvati tvrdili da su sela uništili Srbi prilikom povlačenja kako ništa vredno ne bi palo u hrvatske ruke.

Većina meštana krenula je za BiH, a deo se sklanja u sela Vrhovci, Čečavski Vučjak i Šnjegavić, koja su odbila naredbu o evakuaciji.

U zoru 10. decembra 1991. hrvatske jedinice iz Nove Gradiške i Slavonske Požege počele su napad na ta sela koja su "pala" bez otpora, a stanovništvo krenulo da beži zajedno sa naoružanim pripadnicima teritorijalne odbrane prema Bosni, pri čemu se desio masakr ljudi kojima je danas osveštan krst i spomen obeležje i služen parastos.Posetio povratničko selo Kusonje

Josipović je posetio danas povratničko selo Kusonje kod Pakraca i tamošnju crkvu "Sveti Georgije", posle čega je razgovarao sa srpskim povratničkim porodicama i položio venac na spomen obeležje poginulim hrvatskim vojnicima.

Daruvarski paroh protojerej stavrofor Luka Bosanac upoznao je Josipovića sa istorijatom crkve koju su ustaše 13. avgusta 1942. spalile zajedno s velikim brojem naroda u njoj, uglavnom, izbeglica sa Kozare.Crkva je obnovljena pred rat devedesetih godina tokom kojeg je ponovo stradala i sada se obnavlja sredstvima slavonske eparhije.

U Kusonjama, prema poslednjem popisu, živi 293 stanovnika u 150 domaćistava, što je mnogo manje nego pred rat kada je selo imalo 1.100 žitelja.

U selu je 15 zaposlenih, 40 nezaposlenih, 85 penzionera i oko 30 mališana koji pohađaju školu u Pakracu.Posle posete selu, Josipović će obići sabornu crkvu "Svete Trojice" u Pakracu koja je u fazi obnove, nakon čega će učestvovati i na tribini "Aktuelni položaj srpske zajednice na području Zapadne Slavonije".

Prethodno je hrvatski predsednik prisustvovao komemoraciji srpskim civilnim žrtvama pobijenim 10. decembra 1991. u akciji Hrvatske vojske, održanoj kod spomen obeležja na raskrsnici između sela Jeminovac i Šnjegavić u Požeško-slavonskoj županiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track