Vanredno u Skoplju zbog velikog zagađenja vazduha
Foto: Beta AP

Grad u gustoj magli

Vanredno u Skoplju zbog velikog zagađenja vazduha

Planeta
00:00h
Merne stanice su u nekoliko opština registrovale veoma visoku koncentraciju čestica RM10, koje se smatraju za najštetne i opasne po zdravlje, kao i veliku koncentraciju čestice RM25

SKOPLJE - Gradska uprava Skoplja danas je proglasila vanredne mere zbog zagađenja vazduha u gradu koja je danas prešla sve granične vrednosti.

Toj situaciji umnogome doprinosi i gusta magla koja je danas obavila glavni grad Makedonije.

Merne stanice u Skoplju su u nekoliko opština registrovale veoma visoku koncentraciju čestica RM10, koje se smatraju za najštetne i opasne po zdravlje, kao i veliku koncentraciju čestice RM25, koja je prešla dozvoljenu granicu u centru grada.

Nadležni su apelovali na građane Skoplja da ne koriste automobile bez preke potrebe, kao i da izbegavaju izlazak na otvoreno, posebno starije osobe, bolesnici, trudnice i deca.

Iz Klinike za pulmologiju i alergologiju u Skoplju kažu da ovaj stepen zagađenja ne može izazvati ozbiljnije probleme, ali da su ipak na udaru starije osobe, astmatičari i srčani bolesnici.

Magla je danas bila problem i za poletanje aviona sa aerodroma "Aleksandar Veliki" u Skoplju.

Zbog smanejne vidljivosti na putevima, saobraćaj se odvija otežano, posebno autobuski, a autobusi na međugradksim linijama kasne od 15 do 30 minuta.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja