Opozicija se iz protesta šetala Skopljem
Foto: Reuters

Opsada

Opozicija se iz protesta šetala Skopljem

Planeta -
Protestnu šetnju ulicama glavnog grada obezbeđuje veliki broj policajaca, a grad nadleću i policijski helikopteri

SKOPLJE - Protest makedonske opozicije protiv vlasti, koji je, prema procenama opozicionih partija, okupio više od 10.000 građana ispred zgrade vladajuće VMRO DPMNE, završen je danas bez incidenata.

Na protestu su govorili lideri nekoliko opozicionih stranaka među kojima i lider najuticajnije Unije socijaldemokrata Makedonije (SDSM) Branko Crvenkovski i bivši predsednik parlamenta Stojan Andov poručivši da će od Nove godine ulice i trgovi biti njihov dom.Sve vreme protesta građani su skandirali "otpor" optužujući vlast da je "privatizovala državu" i da radi samo u korist vlastitih interesa.

"Narod kaže: "Gde god bio pre i nakon za Božić treba da si kod kuće. A mi ćemo od srede biti na svakodnevnim protestima u svim gradovima Makedonije gde ćemo održavati otvoreni parlament", rekao je Crvenkovski.On je kazao da je vlast naterala opoziciju da se pokrene.

"Pitaju nas zašto ne protestujemo ispred zgrade parlamenta ili ispred zgrade vlade. Pa, mi već sedam godina nemamo ni vladu ni premijera. Ako želite dobiti posao, morate položiti zakletvu u ovoj zgradi iz koje se kontroliše sve, pa i mediji. Ostala je još samo opozicija koja se protivi privatizaciji cele države", kazao je Crvenkovski.Imali smo, dodao je, dve opcije - da ćutimo ili da se pokrenemo, da se izborimo za našu slobodu, za našu budućnost i demokratiju. Trećeg nema", naveo je on i pozvao sve one koji sede kod kuće da im se pridruže.On je poručio i da je vlast sve stavila po svoju šapu - medije, državne institucije, sindikate, privredne komore i da im je opozicija ostala kao jedina prepreka.Crvenkovski je rekao da je državni budžet donesen na "mafijaški, siledžijski i kriminalan načih, bez poštovanja procedure što je smrt za demokratiju i parlament.

I pored toga što je bilo najavljeno da će nakon protesta uslediti ulični marš, učesnici svih uzrasta, razišli su se. Protest je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije iz redovnog sastava i Jedinice za brzo delovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track