Katanac na najstariju švajcarsku banku zbog muljanja s porezom
Foto: Rojters

Zbogom Vegelinu

Katanac na najstariju švajcarsku banku zbog muljanja s porezom

Planeta -
Određeno joj da američkim vlastima plati 44 miliona evra na ime penala

LONDON - Najstarija švajcarska banka Vegelin (Wegelin) zatvara se nakon što je dokazano da je učestvovala u pokušaju utaje poreza od američkih vlasti i određeno joj da plati kaznu od 44 miliona evra.Naime banka će morati toliko da plati američkim vlastima nakon što je utvrđeno da je preko stotinu američkih građana preko te banke pokušalo da utaji oko 1,2 milijardi dolara od poreskih službi SAD, prenosi Bi-bi-si (BBC). Prevara je trajala oko deset godina.

Banka Vegelin, osnovana 1741. godine, priznala je krivicu i pristala da plati kaznu od 57,8 miliona dolara (44 miliona evra) američkim vlastima.

Banka, čije je sedište u malom švajcarskom mestu Sent Galen, je navela da će, kada završi ovu isplatu, "prestati da postoji kao banka".

BBC navodi da je ovo prva strana banka koja je priznala da je kriva za utaju poreza koji je trebalo da pripadne SAD i prenosi reči Ota Bruderera, jednog od članova Uprave ove banke koji kaže da je poslovanje Vegelina bilo sasvim pogrešno.

Proces protiv banke počeo je u februaru prošle godine, a švajcarska banka se u počeku branila time da američki sud nije nadležan za poslovanje banke koja samo ima filijale u Švajcarskoj. Tokom proces odustali su od takve odbrane i priznali krivicu.

"Činjenica je da američka država sada mnogo agresivnije goni sve one koji pomažu Amerikancima da utaje porez, pa makar se radilo i o švajcarskim bankama", rekao je za BBC Džefri Niman, bivši savezni tužilac.

Pre četiri godine veća švajcarska banka UBS, pristala je da plati kaznu od 780 miliona dolara američkim vlastima u vezi optužbi o utaji poreza. UBS je takođe pristala da otkrije detalje o računima američkih državljana.UBS, međutim, nije se izjasnila krivom niti je proglašena krivom već je postigla dogovor sa tužilaštvom.

Još jedna velika švajcarska banka Kredi Suis (Credit Suisse) je pod istragom američkih vlasti po istom pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track