Berlin upozorio engleskog premijera da ne ucenjuje EU

Zategnuto

Berlin upozorio engleskog premijera da ne ucenjuje EU

Planeta -
Ne možete stvarati političku budućnost ako ucenjujete druge države. To neće pomoći Britaniji, kojoj je potrebna stabilna Evropa i tržišta koja funkcionišu, saopštio Bundestag

LONDON, BERLIN - Nemačka je upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da ne ucenjuje EU jer bi referendum u Velikoj Britaniji o članstvu u Uniji mogao da je dovede u izolaciju, objavio je danas londonski dnevnik Gardijan."Postoji opasnost da bi (referendum) mogao da paralizuje napore za bolju Evropu i sveobuhvatniju integraciju. Britanija bi mogla da se suoči sa rizikom od izolacije. To ne može biti u interesu Britanije", rekao je Ginter Krihbaum, jedan od najbližih saveznika nemačke kancelarke Angele Merkel i predsedavajući Odbora Bundestaga za evropske poslove.

Krihbaumovo upozorenje usledilo je u vreme kada se Kameron, koji je pod sve većim pritiskom konzervativnih evroskeptika, priprema da tokom januara održi govor u kome će, prema očekivanjima većine, predstaviti planove za preispitivanje britanskih odnosa sa EU i najaviti referendum o članstvu Britanije u Uniji. Na pitanje kako bi Nemačka reagovala u slučaju da London, u slučaju da ne budu prihvaćene reforme koje traži, zapreti blokiranjem promena evropskog ugovora čiji je cilj jačanje evra, Krihbaum je odgovorio: "Ne možete stvarati političku budućnost ako ucenjujete druge države. To neće pomoći Britaniji, kojoj je potrebna stabilna Evropa i tržišta koja funkcionišu."

Krihbaum, koji predvodi delegaciju Bundestaga u dvodnevnoj poseti Londonu, pozvao je britanske evroskeptike da razmisle o posledicama u slučaju da Britanija odluči da napusti EU ili da se opredeli za status kakav imaju Švajcarska i Norveška, preneo je londonski list. "Neki ljudi tvrde da je Švajcarska u izuzetnoj poziciji. Sumnjam u to. Švajcarskoj je potrebna EU, ali ne može da utiče na politički proces u EU. To je veliki problem", kazao je on. Krihbaum, istaknuti član Hričhansko-demokratske unije Angele Merkel, upozorio je takođe da bi, ukoliko Britanija izgubi jedinstveno evropsko tržište, to bila katastrofa za njenu privredu pošto bi morala ponovo da pregovara o nizu bilateralnih trgovinskih ugovora.

Takav korak bi, prema njegovim rečima, oslabio i EU i ideju o ujedinjenoj Evropi, ali i Britaniju i njen položaj ne samo u Evropi, već i u svetu. Krihbaum je izrazio uverenje da bi, mada su sve članice EU potrebne jedne drugima, Britaniju teže pogodio izlazak iz Unije nego što bi ostatak Unije osetio posledice njenog odsustva.

Nemački poslanik je, takođe, izrazio strahovanje da bi britanski pokušaj da ponovo otvori pitanje odnosa sa EU mogao da ima efekat Pandorine kutije pošto bi, kako je primetio, i druge članice Unije mogle da počnu da postavljaju sopstvene zahteve.

Krihbaumova izjava usledila je dan pošto je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske poslove Filip Gordon upozorio Kamerona na moguće posledice referenduma. Gordon je razbesneo neke britanske evroskeptike rekavši da bi referendum mogao da navede EU da se okrene sebi u vreme kada SAD od nje očekuju da bude otvorena ka spolja, sa snažnim britanskim glasom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track