Nova ruska nuklerana podmornica krenula ka Siriji

Govor oružja

Nova ruska nuklerana podmornica krenula ka Siriji

Planeta -
Puštanje u pogon nuklearne podmornice poklapa se sa pripremama ruske mornarice za najveće pomorske manevre još od vremena Sovjetskog saveza koji će biti održani u Mediteranskom moru, u blizini sirijske obale. U vežbi će učestvovati sve četiri ruske flote

MOSKVA - Ruska mornarica pustila je u upotrebu novu nuklearnu podmornicu koja će biti okosnica flota i zameniće zastarelu podmornicu koja se koristi još iz vremena Sovjetskog saveza.

Nova podmornica "Jurij Dolgoruki" može da nosi 16 interkontinentalnih balističkih raketa. U toku je testiranje još jedne takve podmornice, dok su još dve u fazi izrade. Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je na konferenciji za novinare posadi nove podmornice ocenivši da će plovilo biti "snažno oružje" koje će garantovati bezbednost zemlje.

Uvođenje nove podmornice u rusku flotu deo je ambicioznih planova koji predviđaju ulaganja od 657 milijardi dolara u modernizaciju naoružanja do 2020. godine. Putin je rekao da će 132 milijarde dolara od tog novca biti uloženo u nove podmornice i borbene brodove i ocenio da je modernizacija mornarice jedan od prioriteta.

Puštanje u pogon nove nuklearne podmornice poklapa se sa pripremama ruske mornarice za najveće pomorske manevre još od vremena Sovjetskog saveza koji će biti održani u Mediteranskom moru, u blizini sirijske obale. U vežbi će učestvovati sve četiri ruske flote.

http://www.youtube.com/watch?v=VmaYd-n6coM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track