Najnovije vesti

PROTIV ISLAMISTA: Opšta mobilizacija u Maliju

Sprema se ofanziva

PROTIV ISLAMISTA: Opšta mobilizacija u Maliju

Planeta
Vojska se danima u centralnom delu Malija bori s oružanim islamskim grupama koje pokušavaju da se probiju ka jugu

BAMAKO - Vršilac dužnosti predsednika Malija, Dionkunda Traore večeras je pozvao građane na "opštu mobilizaciju" oko vojske, angažovane u ofanzivi protiv islamskih grupa koje su zaposele sever i probijaju se ka jugu te zemlje.

"Kao vršilac dužnosti predsednika Republike, šef države i vrhovni komandant oružanih snaga, zbog nedavnih događaja na poprištu operacija nemam izbora sem da pozovem na opštu mobilizaciju oko veličanstvene vojske koja drži grudobran (pred oružanim islamističkim grupama), po cenu najveće žrtve" poručio je Traore naciji. Prethodno je večeras Vlada Malija proglasila vanredno stanje. Vojska koja se danima u centralnom delu Malija bori s oružanim islamskim grupama koje pokušavaju da se probiju ka jugu, danas je pokrenula kontraofanzivu, uz pomoć Francuske, drugih evropskih i afričkih zemalja.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je danas najavio slanje francuskih snaga u Mali, kao podršku tamošnjoj vojsci u borbi protiv oružanih islamističkih grupa. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hag je potom saopštio da njegova vlada "podržava odluku Francuske da pruži pomoć vladi Malija protiv pobunjenika".To je "samo politička podrška", rekao je za AFP izvor britanske vlade. Zvaničnik vojske Malija je na konferenciji za novinare u Bamaku rekao da su trupe iz Francuske, Nigerije i Senegala, već angažovane uz vojsku Malija.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...