TUŽNA GODIŠNJICA: Danas je potonula Kosta konkordija
Foto: Tanjug

Minut ćutanja za stradale

TUŽNA GODIŠNJICA: Danas je potonula Kosta konkordija

Planeta -
Preživeli brodolom kruzera i članovi porodica 32 poginule osobe obeležavaju prvu godišnjicu te nesreće kod obala Toskane otkrivanjem spomen-ploče
1 / 6 Foto: Tanjug

ĐILJO - Ljudi koji su preživeli brodolom kruzera "Kosta Konkordija" i članovi porodica 32 poginule osobe danas obeležavaju prvu godišnjicu te nesreće kod obala Toskane otkrivanjem spomen-ploče, misom u njihovu čast i minutom ćutanja.

Prvi događaj upriličen tokom celodnevne komemoracije bilo je vraćanje u more ogromnih stena koje su pocepale 112.000 tona težak luksuzni turistički brod i ostale u njemu kada je udario u greben, nasukao se i prevrnuo sa 4.200 putnika i članova posade. Stene su vraćene na greben na ostrvu Điljo, u Tirenskom moru kome i pripadaju, gde će biti otkrivena i spomen-ploča žrtvama, prenosi AP.

Spomenik će biti otkriven posle mise i ceremonije u čast spasilačkih ekipa. O potonuću kruzera, Tužilaštvo italijanske pokrajine Toskane zvanično je završilo istragu krajem prošle godine, optužnica ima 50.000 strana sa dokaznim materijalom.

Kruzer, težak više od 114.000 tona, kako su pozivajući se na optužnicu, objavili mediji, udario je u stene nakon što je kapetan Frančesko Sketino, za kojeg tužilaštvo ocenjuje da je kriv za ubistvo iz nehata, pokušavao da izvede manevar "pozdrav".

Reč je o specifičnom manevru kojim je želeo da putnicima približi obližnje ostrvo Điljo, a stanovnicima brod.

Tabloidi pišu da je u trenutku nesreće, Sketino bio zaokupljen flertovanjem sa atraktivnom Moldavkom Domnicom Čemortan. Tužilac sumnjiči kapetana, kome preti kazna od 20 godina zatvora, da je napustio brod pre nego što su evakuisani svi putnici.

Prema navodima optužnice, u tom trenutku još najmanje 300 putnika nalazilo se na brodu.

Pre godinu dana, u petak, 13. januara, na kruzeru se na njegovoj poslednjoj plovidbi, među putnicima i članovima posade nalazilo oko 1.000 Italijana, 500 Nemaca, bilo ih je i iz još šezdesetak zemalja, među kojima i četvoro državljana Srbije, od kojih je jedna žena bila član posade. Svi srpski državljani srećno je stiglo na obalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track