NE ŠTEDE NI PAPU: Femen se skinule pred Benediktom XVI
Foto: Rojters

Podrška gejevima

NE ŠTEDE NI PAPU: Femen se skinule pred Benediktom XVI

Planeta -
Četiri žene obnaženih grudi, sa natpisom "Verujemo u gej" na nagom delu tela, protestovale su pored ogromne božićne jelke na centralnom delu trga
1 / 6 Foto: Rojters

VATIKAN - Četiri članice ukrajinske feminističke grupe "Femen" protestovale su danas polunage u korist prava gej populacije na trgu Svetog Petra u Vatikanu, upravo u trenutku kada je papa Benedikt XVI izgovarao tradicionalnu nedeljnu molitvu.

Četiri žene obnaženih grudi, sa natpisom "Verujemo u gej" na nagom delu tela, protestovale su pored ogromne božićne jelke na centralnom delu trga, ali ih je vatikanska policija ubrzo privela, preneo je AFP.

Grupa "Femen" je od 2010. godine organizovala slične proteste u toplesu, zalažući se za feministička prava, demokratiju i borbu protiv korupcije. One su protestovale u Rusiji, Ukrajini i Londonu, a u septembru su otvorile svoj prvi "centar za obuku" u Parizu.

Istovremeno, desetine hiljada ljudi danas u Francuskoj učestvuje u maršu u znak protesta zbog planova vlade da legalizuje sklapanje brakova i usvajanje dece među pripadnicima istog pola, koji su razgnevili mnoge katolike i muslimane u toj zemlji.

Demonstracije manjeg obima protiv takvih planova trebalo bi da se održe i ispred francuske ambasade u Rimu, navodi agencija Frans pres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track