EU priprema plan za Bliski istok

Jediot ahronot

EU priprema plan za Bliski istok

Planeta -
Cilj je da se uspostavi palestinska drzava u okviru granica iz 1967. i istočnim Jerusalimom kao prestonicom

JERUSALIM/BEOGRAD - Evropska unija radi na planu za novi početak izraelsko-palestinskih pregovora s ciljem da se uspostavi palestinska drzava u okviru granica iz 1967. i istočnim Jerusalimom kao prestonicom, preneo je list Jediot ahronot reči izraelskog zvaničnika. Plan koji su inicirali britanski i francuski ministri spoljnih poslova uz podršku Nemačke, predviđa da se tokom 2013. rasprave sva bitna pitanja, navodi izraelski list i dodaje da će verovatno biti predstavljen u martu pošto bude formirana nova vlada Izraela.

Plan predviđa i zamrzavanje izgradnje jevrejskih naselja na teritorijama za koje Palestinci smatraju da treba da budu u okviru njihove države. Zbog tih naselja na Zapadoj obali i istočnom Jerusalmu već su prekinuti pregovori. Viši izraelski zvaničnik koji nije imenovan, rekao je da se "mnogo toga dešava iza scene" i da EU ne može primorati Izrael da prihvati sporazum, ali da ga može staviti u "nezgodnu" situaciju. "Oni osmišljavaju dokument koji će predstaviti načela budućeg mirovnog sporazuma, stavljajući ga na sto kao izazov. Verovatno će ga Palestinci prihvatiti dok će Izrael imati poteškoće. To će nas saterati u ćošak", rekao je taj zvaničnik.

Jediot ahronot navodi i da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku razmatra mogućnost da plan bude "sveevropski" predlog za bliskoistočni mirnovni proces. Predlog sličan tom planu je bio iznet na sastanku "četvorke" za Bliski istok, ali su SAD tražile da se rasprava o tome odloži do izraelskih parlamentarnih izbora 22. januara i inauguracije predsednika Baraka Obame. Jediot ahronot na svojoj internet stranici piše i da plan obuhvata osnovu za regionalni bliskoistočni komitet u kojem bi učestvovali Egipat, Jordan i zalivske zemlje, što bi marginalizovalo Izrael, ali bi se odbijanje jevrejske države da se pridruži smatralo odbacivanjem celokupnog mirovnog procesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja