EGZEKUCIJA: Prvo ubistvo na električnoj stolici od 2010.
Foto: Rojters

EGZEKUCIJA: Prvo ubistvo na električnoj stolici od 2010.

Planeta -
Robert Glison (42) osuđen na smrtnu kaznu pošto je ubio dvojicu pritvorenika u zatvoru u kome je izdržavao kaznu doživotne robije

VAŠINGTON - Vlasti američke savezne države Virdžinije pogubile su jednog osuđenika na električnoj stolici, što je prva takva egzekucija uz pomoć te metode od 2010. godine u SAD.U pitanju je Robert Glison (42) koji je osuđen na smrtnu kaznu pošto je ubio dvojicu pritvorenika u zatvoru u kome je izdržavao kaznu doživotne robije.

"Glison nije izrazio žaljenje za ove strašne zločine i nije uložio žalbu na presudu", rekao je u sredu guverner Virdžinije Bob Mekdonel uoči izvršenja smrtne kazne.

Ova egzekucija je prva u kojoj se koristi električna stolica u SAD pošto je poslednji put upotrebljena, takođe, u Virdžiniji u martu 2010. godine, podseća AFP.

Ona je ujedno i prva u 2013. godini u SAD i prva u toj saveznoj državi od avgusta 2011. godine.Od ukupno 1.320 egzekucija, izvršenih u SAD od kad je ponovo smrtna kazna uvedena 1976, 157 je izvedeno puštanjem strujnog udara kroz stolicu, od čega je 30 bilo u Virdžiniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track