Hrvatima i francusko da za prijem u EU

Zeleno svetlo

Hrvatima i francusko da za prijem u EU

Planeta -
Pariz je kao 21. ratifikovao hrvatski pristupni ugovor

ZAGREB/PARIZ - Francuski parlament danas je jednoglasno ratifikovao hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji, prenela je hrvatska agencija Hina.Francuska je 21. članica EU koja je ratifikovala hrvatski pristupni ugovor.Izveštaj o Hrvatskoj predstavili su ministar za evropske poslove Bernar Kaznev i predsednici parlamentarnih odbora za evropske i spoljne poslove koji su istakli da je Hrvatska prošla proces pregovora koji je bio najrigorozniji i najzahtevniji do sada, ali i da spor sa Slovenijom preti okončanju procesa ratifikacije.Slovenija jedina od zemalja EU još nije počela postupak ratifikacije.

Hrvatski pristupni ugovor nisu ratifikovale još Velika Britanija, Nemačka, Danska, Belgija i Holandija. Te zemlje počele su postupak ratifikacije, ali čekaju izveštaj Evropske komisije najavljen za mart kako bi se videlo da li je Hrvatska ispunila deset zadataka iz poslednjeg oktobarskog izveštaja.

Današnja ratifikacija Ugovora o pristupanju Hrvatske EU, kako je naglasilo nekoliko govornika, poslednji je put da francuski parlament odobrava ulazak neke zemlje u EU prostom većinom.

Promenama iz 2008. buduća proširenja ići će ili na referendum ili će se tražiti kvalifikovana većinu parlamenta od tri petine, navodi Hina u izveštaju iz Pariza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track