EU PRIPREME: Hrvati kupuju zgradu u Briselu
Foto: Reuters

Uoči prijema u članstvo

EU PRIPREME: Hrvati kupuju zgradu u Briselu

Planeta -
Zgrada košta 11,5 miliona evra, ima sedam spratova i još četiri garažna ispod zemlje

ZAGREB - Hrvatska kupuje zgradu za svoje predstavništvo u Briselu, vrednu 11,5 miliona evra, prenose danas hrvatski mediji, uz napomenu da bi vlada uskoro trebalo da da saglasnost za kupovinu objekta.Nakon što vlada da saglasnost, biće potpisan predugovor za kupovinu zgrade koja se nalazi u evropskoj četvrti, u neposrednoj blizini evropskih institucija, saznaju mediji iz neformalnih izvora.Zgrada ima četiri podzemne etaže u kojima su garaže, kao i sedam nadzemnih spratova. Ukupna površina kancelarijskog prostora je oko 4.000 metara kvadratnih, cena zgrade 11,5 miliona evra, dok je pre pet godina njena tržišna vrednost procenjena na 13,7 miliona evra.Nakon, eventualnog, potpisivanja predugovora biće potrebno obaviti još neke tehničke provere pre potpisivanja ugovora, a čim bude potpisan predugovor moći će da bude započeto uređivanje i adaptacija zgrade kako bi bila useljiva ovog proleća.

Zgrada, izgrađena početkom 80-ih godina, u potpunosti zadovoljava potrebe hrvatske misije pri Evropskoj uniji, koja ulaskom u EU postaje Stalno predstavništvo.

Do sada je oko 70 ljudi radilo, ukazuje "Slobodna Dalmacija", u prostoru od nešto manje od 1.300 kvadratnih metara, dok će nova zgrada imati i dvorane za konferencije, sale opremljene za video-konferencije, kao i prostor za prijeme.

Većina zemalja članica EU, oko 90 odsto, imaju zgrade u vlasništvu, s obzirom na to da se to više isplati od iznajmljivanja poslovnog prostora u Briselu.

Sva stalna predstavništva zemalja članica nalaze se u evropskoj četvrti, što znatno olakšava rad diplomata, jer do svih institucija mogu da dođu i pešice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track