Alžir: Krvavo spasavanje talaca

Operacija fijasko

Alžir: Krvavo spasavanje talaca

Planeta -
Alžirski specijalci uspeli da oslobode najmanje 100 od ukupno 132 strana državljana koje su u gasnom postrojenju „Britiš petroleuma“ zarobili islamisti, poginulo najmanje 12 talaca

ALŽIR - Neobična akcija.Alžirski specijalci oslobodili su oko 650 talaca koje su u sredu zarobili islamisti u gasnom postrojenju „Britiš petroleuma“ Aim Amenas u Sahari, blizu granice s Libijom. Prema navodima alžirske novinske agencije APS, oslobođena su 573 Alžirca i oko 100 od 132 otetih stranaca. Sudbina oko 30 stranih državljana koji su radili u gasnom kompleksu nije poznata. Bezbednosni zvaničnik Alžira saopštio je sinoć da je 12 talaca i 18 kidnapera poginulo. Istovremeno, šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio je da je Alžir obavestio Pariz da je jedan francuski građanin ubijen u operaciji oslobađanja.Mauritanska agencija ANI navela je sinoć da kidnaperi tvrde da još drže sedam stranaca na gasnom polju, čiji su deo digli u vazduh da bi potisnuli alžirske snage. AFP navodi da su među zatočenicima i dalje trojica Belgijanaca, dva Amerikanca i po jedan Japanac i Britanac.Jedan mauritanski sajt navodi da su otmičari ponudili da razmene dvojicu otetih Amerikanaca za dvojicu terorista koji se nalaze u zatvoru u SAD. Jedan od dvojice terorista je Omar Abdel Rahman, koji se smatra organizatorom bombaškog napada na Svetski trgovinski centar 1993. godine u Njujorku. Drugi terorista je navodno Afija Sidiki.SAD su potom saopštile da neće da sklapaju dogovore s teroristima.Alžirski helikopteri i specijalne snage su na svoju ruku, bez obaveštenja drugim zemljama, napali gasno postrojenje preksinoć, a vlada je intervenciju obrazložila time da je htela da spreči da otmičari pobegnu iz Alžira s taocima. Nakon napada usledio je krvavi haos, a mediji navode da su Alžirci u vazduh digli četiri vozila puna talaca.Inače, grupa Bataljon krvi preuzela je odgovornost za napad na gasno postrojenje u Alžiru. Oni tvrde da su pod komandom Mohtara Belmohtara, bivšeg vođe Al Kaide islamskog Magreba i alžirskog veterana u gerilskim ratovima u Avganistanu.

Islamisti se povlačeOtmičari u Alžiru traže da Francuska prekine borbu protiv islamista u Maliju. Ta evropska zemlja pokrenula je vojnu intervenciju, kako iz vazduha tako i na kopnu, nakon što su se islamistički pobunjenici povezani sa Al Kaidom primakli prestonici Bamaku. Podršku Francuskoj pružaju Britanija i još neke evropske zemlje, a SAD su odustale od slanja svojih vojnika. Islamisti, koji drže deo zemlje pod kontrolom, juče su počeli da se povlače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track