Austrijanci odlučuju  o profesionalnoj armiji

Referendum

Austrijanci odlučuju o profesionalnoj armiji

Planeta -
Prema istraživanjima javnog mnjenja većina državljana će podržati aktuelni oblik vojske, to jest zadržavanje vojne obaveze

BEČ – U Austriji je jutros počeo referendum na kojem će birači odlučiti da li su za ukidanje vojne obaveze i profesionalizaciju armije, ili zadržavanje aktuelne vojne obaveze.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, nazire se da će na referendumu, na kojem pravo glasa ima 6,3 miliona Austrijanaca, to jest državljani koji su stariji od 16 godina, tesna većina podržati aktuelni oblik vojske, to jest zadržavanje vojne obaveze.

Rezultat izjašnjavanja, prema zakonu, nije pravno obavezujući, ali se vladajuća koalicija dogovorila da će primeniti volju građana.

Prva izborna mesta su otvorena još u 6 časova, a većina u 7 ili 8 sati.

Takođe i vremena zatvaranja izbornih mesta su različita, a maksimalno vreme do kojeg mogu biti otvorena, odnosno do 17 časova, koristiće se samo u Beču, Insbruku i tri opštine u pokrajini Donje Austrije.

U svim ostalim gradovima i opštinama izborna mesta će se ranije zatvoriti, a u pokrajini Forarlberg, po običaju već u 13 časova.

Referendum je vrhunac dvogodišnje rasprave vladajuće Socijaldemokratske partije (SPO) i Narodne stranke (OVP) o budućnosti vojske.

Debatu je pokrenuo gradonačelnik Beča Mihael Hojpl (SPO), neposredno pred bečke izbore 2010., kada je zatražio ukidanje vojne obaveze.

Od tada je SPO u potpunosti promenila svoj stav i insistirala na profesionalizaciji vojske, dok je koalicioni partner pošao suprotnim pravcem tvrdeći da je vojna obaveza jedini način da se osigura da će armija biti u stanju da i dalje ispunjava sve svoje obaveze.

Time je referendum o vojsci postao i jedna vrsta pred-predizborne kampanje za parlamentarne izbore koji treba da se održe na jesen.

Na referendumu će građani imati mogućnost da zaokruže jednu od dve opcije - jeste li za uvođenje profesionalne vojske i plaćenu dobrovoljnu socijalnu godinu, odnosno jeste li za zadržavanje opšte vojne obaveze i civilne službe.Za profesionalizaciju vojske zalažu se SPO, stranka Zelenih, Tim Stronah, i Savez za budućnost Austrije (BZO), koji je međutim najavio bojkot izjašnjavanja.

Na drugoj strani za vojnu obavezu se zalažu OVP i Slobodarska partija (FPO).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track