Najnovije vesti

HITLER OPET MEĐU NAMA: Bura zbog nove knjige

HITLER OPET MEĐU NAMA: Bura zbog nove knjige

Planeta -
Roman "On je opet među nama" u kome se autor sprda sa Hitlerom doživeo je ogroman uspeh u Nemačkoj, ali i izazvao brojne kritike

BERLIN - Roman "Er ist wieder da" (On je opet među nama) u kome se autor sprda sa Hitlerom doživeo je ogroman uspeh u Nemačkoj, ali i izazvao kritike pojedinih krugova koji smatraju da se njime banalizuje zlo. Osamdeset godina posle uspona Adolfa Hitlera na vlast u Nemačkoj, roman novinara Timura Vermesa (45) na humorističan način govori o povratku Firera u Berlin 2011.

"Vojniče hitlerove mladeži Ronaldo! Pokaži mi put!" Adolf Hitler se iznenada budi 2011. u jednom napuštenom dvorištu u Berlinu, bez svesti o događajima 1945. Izgubljen i pomalo ošamućen, Firer (koji je u stvarnosti izvršio samoubistvo u svom bunkeru 30. aprila 1945.), pita mladića u dresu brazilskog fudbalskog asa kako da dođe do kancelarije rajha.

Tako počinje roman koji ima blizu 400 stranica i u kome nacistički diktator otkriva da se na čelu Nemačke nalazi žena, da u zemlji živi nekoliko miliona Turaka, da svi nose farmerke i da se popularnost meri brojem lajkova i pregleda na Internetu, piše francuski "Le poen". Farsa lošeg ukusa za jedne, politička satira za druge, "Er ist wieder da" je za kratko vreme postao bestseler u Nemačkoj, gde je prodat u blizu 360.000 primeraka. U pripremi je i njegovo francusko i englesko izdanje, a uskoro bi trebalo da bude preveden na još 15 jezika.

Autor tvrdi da je želeo da "predstavi Hitlera iz jednog drugog ugla", smatrajući da je "važno da pokaže kako bi firer funkcionisao i šta bi danas radio". Za nedeljnik "Štern", roman je "proizvod mašine za komercijalizaciju Hitlera koja ruši sve tabue radi profita". Nezamislivo pre samo deset godina, Hitlera danas recikliraju humoristi i umetnici, fenomen koji Danijel Erk, novinar i stručnjak za nacizam naziva "banalizacijom zla". "To je dobra prilika za Nemce da se oslobode svake krivice i svake odgovornosti. Taj Hitler je jedini odgovoran za rat i genocid", navodi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track