TURSKA: Civili džakovima napali nemačke vojnike
Foto: Rojters

Presela im misija

TURSKA: Civili džakovima napali nemačke vojnike

Planeta -
Nemački vojnici koji se nalaze u Patriot misiji napadnuti su na izlasku iz prodavnice, a od lična rulje spasile su ih turske bezbednosne snage

BERLIN - Oko četrdesetak ljudi, domaćeg stanovništva u turskom gradu Iskenderun, provociralo je i napalo pet nemačkih vojnika, koji se u okviru ''Patriot'' misije nalaze u Turskoj, a u napadima nijedan vojnik nije bio povređen, saopštila je Komanda Bundesvera za inostrane vojne misije u Potsdamu.Nemcima su u pomoć stigle domaće sigurnosne snage, a incident se dogodio kada je pet nemačkih vojnika u civilu želelo da napusti jednu prodavnicu i kada je jednom od vojnika na glavu nabačen džak u kome se nalazila materija u obliku belog praha ili pudera, prenose nemački mediji.

Turske sigurnosne snage, koje su bile u pratnji nemačkih vojnika su reagovale, pa je dalja eskalacija sukoba izbegnuta, prenose mediji.

Nemačka je, u okviru saradnje u NATO, poslala u Tursku ''patriot'' rakete, a nemačka vlada ukazuje na to da je tu reč isključivo o defanzivnim merama koje treba da služe jednom NATO partneru, odnosno, Turskoj.

Mediji naglašavaju da je premeštanje ''patriota'' u tesnoj kooperaciji sa Holandijom i Amerikom, koje takođe, poseduju te raketne sisteme.

Ovom odlukom o slanju ''patriota'' nemačka vlada je reagovala na molbu Turske za pomoć.Većina Nemaca je, sudeći prema anketama, međutim, protiv slanja nemačkih raketa ''patriot'' na tursko-sirijsku granicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track