Zeman: Nismo degenerisani jer smo morali da silujemo
Foto: Rojters

Brži jezik...

Zeman: Nismo degenerisani jer smo morali da silujemo

Planeta -
Češki predsednički kandidat izazvao gnev Čehinja zbog nesuvislih šala na temu silovanja u TV debati
1 / 4 Foto: Reuters

PRAG - Čehinje, naročito feministkinje, zatražile su javno izvinjenje kandidata za predsednika Češke Miloša Zemana zbog skandalozne tvrdnje da silovanje predstavlja "evolucionu prednost".

Bivši socijaldemokratski premijer, jedan od najboljih i najironičnihijih retoričara na češkoj političkoj sceni, u TV-debati pred drugi krug izbora za predsednika Češke objasnio je da je plemstvo, iz čije poznate loze potiče njegov protivkandidat, knez Karel Švarcenberg, degenerisano jer nije moralo da siluje žene."Plemići su imali 'pravo prve noći' i zbog toga su degenerisani jer nisu morali svoje sluškinje da siluju. Dok smo mi morali uvek da se teško izborimo za svoja prava, pa i u seksualnoj oblasti, i zato nismo degenerisani", kazao je Zeman knezu Švarcenbergu. Zeman je silovanje označio kao "evolucionu prednost" i razgnevio Čehinje, posebno feministkinje koje su mu poslale otvoreno pismo sa zahtevom da se izvini.

"Ponižavanje žrtava silovanja i drugih oblika nasilja, opstaje u našem društvu upravo zbog takvih kobajagi šala kao što je vaša. Kada se to čuje u TV-debati, ima uticaj na mnoge gledaoce", napisale su feministkinje Zemanu.

Kampanja pred prvi krug izbora, 11. i 12. januara, bila je umerena i za Češku neuobičajeno dostojanstvena. Obojica kandidata koja su ušla u drugi krug zakazan za 25. i 26. januar, obećala su da će nastaviti u istom stilu, bez ličnih uvreda, ali što se više bliže izbori, sve je više niskih udaraca.

Zeman je već morao javno da se izvini u debati za to što je njegov izborni štab proširio laž da su u porodičnom zamku Švarcenbergove supruge Terezije nacistički portreti i simboli, a pokazalo se da već čitava tri stoleća taj zamak nije u vlasništvu njene porodice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track